Unity; Canonical pusht een interface

Door Mar2zz op vrijdag 14 oktober 2011 09:35 - Reacties (19)
Categorie: Desktop, Views: 6.293

Sinds de release van Ubuntu 11.04 Natty Narwhal is er veel over te doen, de nieuwe Unity interface van Ubuntu. De reacties daarop uiteenlopend, maar vooral negatief. Ik had zelf ook direct een hekel aan Unity, omdat het sloom aanvoelde, alsof er een pot stroop over mijn mouseclicks was gegooid, zo voelde het. Bovendien integreerde mijn favoriete mailclient Thunderbird niet lekker, ik kreeg geen nieuwe mail-meldingen meer in de taakbalk, en dat vinden we hier thuis belangrijk. Dus na een uur met Unity gewerkt te hebben heb ik me afgemeld en met Ubuntu Classic (de oude vertrouwde gnome-desktop) ingelogd and never looked back, heerlijk die vertrouwde interface die ik al jaren ken en, eenmaal ingericht, dezelfde locaties kent voor taakbalk, startmenu en window-controls als de Windows-interface tot en met Windows 7.

Nu gisteren Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot is uitgekomen heb ik, nieuwsgierig als ik daar altijd van wordt, gelijk mijn laptop geupgrade naar deze versie. De upgrade ging relatief probleemloos, al had ik een reboot nodig om de installatie af te kunnen maken toen ie vastgelopen leek. Tot mijn grote schrik was de keuze voor gnome in het aanmeldscherm volledig verdwenen. Ik wilde gelijk overstappen op andere linuxdistributies en heb meteen downloads aangezet om de iso's van de Debian Testing en Linux Mint Debian Edition binnen te halen, zodat ik vandaag een cleane install kon doen en Ubuntu achter me kon laten. Toen bedacht ik me dat ik net zo goed Gnome even kon installeren op Ubuntu voor the time being.

Dus ben ik aangemeld in Unity 3D (met GPU-versnelling voor desktop effects) om gnome te gaan installeren, maar dit keer was ik aangenaam verrast door Unity.

Lees verder »