ACTA is EVIL

Door Mar2zz op vrijdag 16 december 2011 09:40 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 6.870

Komend weekend wil de Europese Unie het ACTA-verdrag ondertekenen. Dit zal maar weinig mensen in de EU echt bezig houden aangezien het een verdrag is wat gaat over het beperken van vrijheden op internet, al wordt het geschoven onder de noemer bestrijding van piraterij en namaakartikelen. Het ACTA-verdrag is volledig afgeschermd. In principe weet onze minister president niet wat erin staat. Alleen de mensen die meedoen aan het overleg over het verdrag kennen de inhoud. Gelukkig lekt er nog wel eens wat uit, maar de laatste bekende versie van ACTA is alweer van een tijdje terug, 25 augustus 2010 om precies te zijn. Nu heb ik die eens doorgenomen. Niet alles, maar wel wat stukken. Nu ga ik maar even op schrijven wat ik denk dat ons te wachten staat.

Het doel van ACTA
ACTA staat voor Anti Counterfeiting Trade Agreement. Dit is vrij vertaald: Handelsverdrag met tegenmaatregelen ter bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Silly me, ik dacht, tot ik er een tijd geleden meer over las, dat het ging over het bestrijden van terrorisme en dergelijke, waarschijnlijk toen onbewust de link gelegd met Counterstrike ofzo. Niet dus. Het gaat over het strafbaar maken van downloaden en importeren/namaken van nepartikelen.

En ik download wel eens wat. Ik heb ook wel eens wat in China gekocht via http://www.dealextreme.com/. Het verdrag gaat dus invloed hebben op mij.

Als ACTA omgezet wordt naar wetgeving dan worden heel wat vrijheden ingeperkt. Nu weet ik niet of je het importeren van namaakartikelen als een vrijheid moet zien, ik vind van wel: Als het goedkoop is na te maken heb je je klanten aan alle kanten lopen naaien met je enorme marges. Aan de andere kant, veel namaak is ook rommel, dus ook wij ontvangen wat bescherming door zo een verdrag, maar... Waarom mag je niet zelf kiezen of je die gok neemt met het bestellen met namaak. Je snijdt in dat laatste geval vooral in eigen vingers.

Het wordt vervelender als die ACTA zich gaat lopen uitstrekken tot mijn huiskamer. Je mag niet meer downloaden en daarmee intellectueel eigendom stelen. Daar verdwijnt een recht dat we in Nederland hadden als dat doorgaat. Daar komen geen andere rechten voor terug. Sterker nog, de ACTA geeft je er plichten voor terug. De plicht om te voorkomen dat je uberhaupt in aanraking komt met enige vorm van intellectueel beschermd materiaal, want de rechten van platen/filmmaatschappijen (en consorten zoals Brein, Baf, Riaa) worden veelvuldig uitgebreid. They will be watching you! En dan bedoel ik niet een ip-adres, maar dan met NAW-gegevens erbij....

Dat wordt uitkijken geblazen op het web, vooral op de Youtubes en Facebooks, waar je zomaar tegen een geplaatste link kan aanlopen waar beschermd materiaal mee te zien is... En iets zien op internet is hetzelfde als downloaden... Laat daar geen misverstanden over bestaan.

ACTA wil eigenlijk een verdrag zijn waarin staat dat rechthebbenden (of vertegenwoordigers daarvan), dus we hebben het bijvoorbeeld over Brein, Baf, Riaa, Mpaa, maar ook over Reinout Oerlemans, zonder tussenkomst van een rechter gegevens over jou kunnen opvragen bij je provider als zij aannemelijk kunnen maken dat jij hun rechten schendt. Daar zijn ze echter niet zo heel goed in als je kijkt naar de berichten die onlangs in het nieuws zijn gekomen. Voorbeeld 1. Voorbeeld 2. Etc.

ACTA wil je dan ook kunnen afsluiten van internet. Sterker nog, het wil dat een land maatregelen treft zodat je, nadat is aangetoond dat je schender bent van intellectuele eigendomsrechten, er snel, efficient en zonder al te veel kosten (het woord expeditious wordt heel vaak gebruikt) de uit-switch bij je provider ingedrukt wordt. Zo loopt Frankrijk daar al op vooruit met hun three-strikes-and-your-netidentity-is-dead-wetgeving. Lekker is dat. Zonder tussenkomst van rechter houdt wel in dat het bewijsmateriaal misschien niet objectief beoordeeld wordt. Sterker nog, ik lees nergens de mogelijkheid tot verweer. Bovendien, hoe toon jij aan dat je ergens niet was, als ze komen met een lijst ipadressen. Weet jij elk moment welk ipadres je hebt? Misschien ben je wel onderdeel van een botnet. Of wordt je wifi gebruikt door derden. Of is je zoontje bezig geweest op de zolderkamer, maar nu kun jij ineens niet meer thuiswerken.

Zoals het er nu instaat houdt dat in dat jij, zodra jij afgesloten wordt, een rechtszaak moet opstarten om het bewijs op te vragen dat is geleverd door de rechthebbenden. Omgekeerde wereld niet?

Er staat ook in dat je geen beveiligingen (zoals DRM op muziek of encryptie op DVD's) mag omzeilen. Er staat ook in dat je geen programma mag maken dat als voornaamste doel heeft DRM of encrypties te omzeilen. Wacht, er staat zelfs in dat er een land maatregelen moet treffen tegen het willens en wetens omzeilen van zulke beveiligingen! Dit maakt het voorzien van al je materiaal van DRM natuurlijk ontzettend interessant. Zo moet iedereen een cd voor in de huiskamer aanschaffen, maar ook nog 1 voor in de auto, want kopieren mag dan niet meer. Maar als dat niet meer mag, hoe komen we er dan achter dat er met de een muziekcd met DRM een rootkit meekomt? Zie bijvoorbeeld dit: nieuws: 'Verwijderen Sony-rootkit kan Windows laten crashen'. En nu hoeft dat niet eens een rootkit te zijn, maar stel je toch voor dat je voor die DRM een programma moet installeren dat bijhoudt of jij wel de rechthebbende bent... Een soort Steam voor muziek bij wijze van spreken.

DRM werd in het verleden misbruikt om jou meerdere keren hetzelfde te kunnen laten kopen. DRM gekoppeld aan een afspeelapparaat... DRM gekoppeld aan een ereader. Het bestond en bestaat allemaal nog. En als ACTA serieus wordt is het hek van de dam wat DRM betreft. Dan is alles wat je koopt van de entertainmentindustrie nooit van jou. Ze zouden zelfs kunnen stellen via DRM dat je een gekochte film 10 keer mag zien. En dan is het welletjes geweest. Dan koop je hem daarna maar opnieuw. Of dat je hem alleen op 1 speler mag kijken. Dus dat je 'm niet meer kan verkopen, uitlenen, of op de slaapkamer in plaats van de woonkamer kijken.

Het begin van het einde
ACTA is het begin van het einde. Als er wetgeving op dit verdrag wordt gemaakt dan wordt privacy een lachertje. Je hoeft maar een x-aantal videoclips via Youtube te hebben gekeken en de rechthebbende kan jouw NAW-gegevens opvragen bij je provider. Of, als je dat te vaak doet, ervoor zorgen dat je het hele internet niet meer opkomt. Dan moet je wel de wifi van de buren hacken (is verboden!!) en bij hun losgaan tot zij ook van internet worden gezet. En dan de buren aan de andere kant.

Met ACTA is over 10 jaar alles DRM beveiligd. Dan moet je, als je een nieuwe mp3 speler koopt, al je muziek opnieuw activeren op die nieuwe speler. Of, als je besluit de mp3speler aan je vriendin te geven zonder muziek, al die muziek nog een keer kopen als zij hetzelfde erop wil hebben. Hetzelfde geldt voor films en boeken. Bij boeken is het nu zelfs meestal al zo. Adobe DRM heet dat. Een ebook leen je niet zomaar uit, nee, die moet je activeren bij een andere reader anders krijg je 'm niet leesbaar over. Dat is met papieren boeken toch wel anders.

ACTA is een verdrag waar niet alleen downloaders last van krijgen. Ook de betalende consument gaat hier mee te maken krijgen. Ook zij verliezen rechten en krijgen er plichten bij. En niet alleen omdat de privacy van iedereen (elke internetter) op straat komt te liggen, maar omdat maatregelen tegen DRM verboden worden gemaakt. Zodra dat verboden is kan je er de donder op zeggen dat DRM weer populair wordt.

De regels omtrent openheid van providers richting rechthebbenden beschermen de burger verder aan geen enkele kant. Het enige wat deze regels doen is het goedkoper maken voor Brein en consorten om een rechtszaak tegen jou specifiek te beginnen.

Het leukste aan het ACTA verdrag is dat het niet heel gedetailleerd is. Het is natuurlijk voorgesteld beleid dus het schetst de grote lijnen. Maar als rechthebbenden niet gedefinieerd wordt kan Gerard Henninger in de toekomst jouw adresgegevens opvragen als jij naar plan: Videoproject Gathering of Tweakers krijgt wereldwijd aandacht hebt gekeken....

Nee wacht, iedereen... Echt iedereen... Ook de baas van die twee meiden die een kopje chocolademousse delen... Als ik nu een leuke plaatje had gepaint en in deze blog had geplakt dan ik ook. Dus nu ben je nog veilig, maar als ACTA-wetgeving realiteit is en je leest deze blog nogmaals dan kom ik je opzoeken als je reactie me niet bevalt...

Volgende: Maraschino 01-'12 Maraschino
Volgende: Gij zult geen privacy schenden, heer Teeven! 12-'11 Gij zult geen privacy schenden, heer Teeven!

Reacties


Door Tweakers user mux, vrijdag 16 december 2011 11:16

Er zit copyright op die film covers...

Booyah!

Door Tweakers user onok, vrijdag 16 december 2011 11:21

AMEN!
Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Stuur je dit ook even naar onze regering? Dan hebben we er misschien nog wat aan ook.

Door Tweakers user Paul - K, vrijdag 16 december 2011 11:31

Het jammere is dat er niks tegen te doen is :(

Door Tweakers user C.Hariri, vrijdag 16 december 2011 11:54

Jup, en wat ook zo mooi is, is dat veel van de zgn 'namaak' gewoon gerebrand word (denk aan Sweex, en alle andere B-merken) en voor 4x de prijs van DX op onze markt worden gedumpt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 december 2011 11:58]


Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 16 december 2011 12:27

Europa doet z'n best maar. Ik denk dat het met de Europese Unie snel gedaan is als in de ACTA genoemde maatregelen in deze tijd nog worden ingevoerd. En wat dan nog? Als Jan Alleman z'n betalingen niet meer kan doen omdat hij een paar Youtube-filmpjes heeft gekeken, is dit een hele loze en vooral zeer tijdelijke overwinning. Als niemand het interesseert, dan maar met de neus op de feiten drukken.

Door Tweakers user Dooievriend, vrijdag 16 december 2011 12:45

Hopelijk stemt het Europees Parlement dit onding uit de Europese Commissie weg. Als ik het me goed herinner, hebben ze dit al eens gedaan, dus waarom niet opnieuw?

Door Tweakers user kajdijkstra, vrijdag 16 december 2011 15:31

Het zou wel dom zijn als ze op dit moment Voor ACTA zouden gaan stemmen nu Europa in het hoogtepunt van een crisis zit en Europa de sympathie/vertrouwen van de Europeaan heel hard nodig heeft. Ik ben altijd iemand geweest met een zeer pro Europese instelling. Al zal het een tijd duren voordat we zullen merken dat dit een een grote fout is.

Criminalisering van een grote groep burgers (Als analogie van de war on drugs) is altijd al een ellende gebleken. Maar het ergste is dat dit de war on drugs overstijgt doordat de middelen om deze war on information te handhaven vele male krachtiger zijn. Handhavers van de war on information zijn namelijk niet alleen de wet handhavers zoals politie maar iedereen. Ook worden de rechten van iemand die informatie heeft gestolen veel kleiner als die van een normale dief.

Dan nog niet te spreken over de 3 strike methode, Neem mijzelf als voorbeeld. Ik werk via internet. Ik leer alles via internet, Communicatie gaat via het internet. Ik innoveer via internet (Ik ben compleet afhankelijk van het internet) . Het three strike systeem geeft veel bedrijven de kans om dit van mij af te pakken.

Ik neem mijzelf alleen als voorbeeld maar ik denk dat de nieuwe generatie grotendeels afhankelijk is van het internet. Ik zou mij niet kunnen voorstellen wat ik zou moeten doen als dit echt zou gebeuren. Ook denk ik dat al die oude politici helemaal niet doorhebben wat voor invloed het internet heeft op de maatschappij en hoe de hele dynamica van de maatschappij is verandert de laatste jaren

[Reactie gewijzigd op zondag 18 december 2011 01:55]


Door Tweakers user damnyankee, vrijdag 16 december 2011 22:00

@kajdijkstra;
Misschien een vreemde vraag, maar waarom heeft de EU sympathie en vertrouwen van haar burgers nodig?

De EU is vooral een economische kwestie; we zitten erin omdat we er beter van worden, niet omdat we het zo gezellig vinden. Hoe jij je daar bij voelt als burger maakt niet zo gek veel uit, zolang het maar niet heel extreem wordt.

Het probleem van de ACTA is (imho) niet dat mensen zwaar gestraft worden, maar dat er onschuldigen gestraft kunnen worden als er geen gerechtelijke tussenkomst nodig is. Als die er is, en deze objectief is, vind ik de three strikes wetgeving helemaal niet zo gek. Kennelijk leer je dan niet van je fouten, dan moet je maar branden. Zolang er eerst door een onafhankelijke instantie is bewezen dat jij het hebt gedaan vind ik de straf heel normaal.

Door Tweakers user Dadona, zaterdag 17 december 2011 12:19

Op dit soort momenten voel ik mij toch echt wel machteloos. Ook met Fred Teeven die stiekem toch steeds meer terrein probeert te pakken. Er zouden alternatieven zijn, niet volgens een ieder voldoende, en er zouden er meer komen. Helaas is er tegelijk ook alweer een terugloop te zien (Spotify). En sommige alternatieven zijn nog maar in ontwikkeling, zoals voor series en films, met Ultraviolet als grote belofte, Netflix op z'n Nederlands. (iTunes heeft alles al, maar daar heb ik dan weer geen trek in..)

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 17 december 2011 16:21

Paul - K schreef op vrijdag 16 december 2011 @ 11:31:
Het jammere is dat er niks tegen te doen is :(
laat ze het maar doen, ooit krijg je ook een europese lente, en eindigd rutte net als die Moammar al-Qadhafi

Door Tweakers user benbono, zaterdag 17 december 2011 18:01

Laat ik vooropstellen dat ik tegen ACTA ben, maar ik wil wel graag een paar kanttekeningen plaatsen.
Medewerkers van Verhagen laten via Twitter weten dat het verdrag waarover gepraat wordt sinds mei 2011 openbaar is en te vinden is op: http://trade.ec.europa.eu...011/may/tradoc_147937.pdf (ook te bereiken via http://ec.europa.eu/trade...erty/anti-counterfeiting/). Iedereen zou dus kunnen weten waarover wordt gesproken, inclusief premier Rutte; we hoeven het niet meer te doen met uitgelekte documenten.

Ik denk niet dat we machteloos hoeven zijn. Nu de Raad van Europa ervoor heeft gezorgd dat de acceptatie van ACTA doorgaat, komt het verdrag bij het Europese Parlement, waarin door ons gekozen vertegenwoordigers zitten. Bel ze op, schrijf ze brieven!
Daarnaast moet ACTA in Nederland (en in alle andere Europese landen) worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Daar zitten ook door ons gekozen vertegenwoordigers, die je kunt spammen, eh, schrijven, bellen, 'mentionen' op Twitter, mailen, Facebooken, Hyven enzovoort. Ga niet bij de pakken neerzitten.

Gebruik geen argumenten die zichzelf ontkrachten. "Als het goedkoop is na te maken heb je je klanten aan alle kanten lopen naaien met je enorme marges" kan wel kloppen, maar dat is het recht van de auteur! Je mag best iets maken wat erop lijkt en ongeveer hetzelfde kan en dat voor een lagere prijs aanbieden, maar namaken is iets anders. Als je buurman rijk wordt met jouw originele ontwerp voor een fantastisch ding, pik je dat toch ook niet?

'ACTA in deze vorm leidt hoe dan ook tot ongewenste wetgeving' zou hťt argument tegen ACTA moeten zijn. Da's een mooie uitdaging.

Door Tweakers user kajdijkstra, zaterdag 17 december 2011 18:29

damnyankee schreef op vrijdag 16 december 2011 @ 22:00:
@kajdijkstra;
Misschien een vreemde vraag, maar waarom heeft de EU sympathie en vertrouwen van haar burgers nodig?
Europa zal deze crisis alleen kunnen tackelen door leiding te tonen en grote/fundamentele beslissingen te nemen. Dit houd tegelijk in dat de leden/landen van de EU soevereiniteit zullen moeten inleveren. aangezien alle landen in de EU democratieŽn zijn, zal het volk hier grotendeels achter moeten staan. Als de Populistische invloeden in Europa een te grote invloed krijgen zal dit betekenen dat Europa zijn beleid niet kan uitvoeren en dat deze fundamentele problemen niet op relatief korte termijn kunnen worden opgelost. En dan zul je aan de experts moeten vragen wat daar de consequenties van zullen zijn... ( Doom scenario 8)7 ) :)


Ook wil de Amerikaanse overheid meer macht hebben over onze internet structuur. Een zeer recent voorstel in America wil de Amerikaanse overheid de bevoegdheid geven om elke buitenlandse servers plat te leggen als deze bezocht is door 1 amerikaan en niet copyright geldig materiaal bevat (En dat kan ook een plaatje of wat dan ook zijn).

Europa zou zich niet als de hoer van American moet opstellen, En daadkrachtig moet opkomen voor onze rechten. Totdat American weer een democratie is en de politiek word betaald door (afhankelijk is van) de burgers in plaats van bedrijven...
benbono schreef op zaterdag 17 december 2011 @ 18:01:

Ik denk niet dat we machteloos hoeven zijn. Nu de Raad van Europa ervoor heeft gezorgd dat de acceptatie van ACTA doorgaat, komt het verdrag bij het Europese Parlement, waarin door ons gekozen vertegenwoordigers zitten. Bel ze op, schrijf ze brieven!
ga ik zeker doen. Maarjah ik denk dat er niet veel mensen zijn die dat doen.

http://www.avaaz.org/nl/save_the_internet/?fp

[Reactie gewijzigd op maandag 19 december 2011 17:18]


Door Tweakers user kajdijkstra, zondag 18 december 2011 01:50

a

[Reactie gewijzigd op zondag 18 december 2011 01:50]


Reageren is niet meer mogelijk