[s]Subsonic[/s] Nee! MPD!

Door Mar2zz op woensdag 16 november 2011 20:07 - Reacties (17)
CategorieŽn: Headless onderhoud, Muziek, Views: 7.373

Ik liep vandaag ineens tegen iets moois aan op het web. Soms heb je dat. Dan klik je wat in de rondte en ineens zie je een interessant artikel. Ik zou niet meer weten waar het artikel nou stond, maar er stond music en daemon in 1 regel en dat is voor mij een 'ff opletten'-signaal.

Sinds mijn blog over Subsonic zat ik met een programma op mijn htpc waar ik voor mijn gevoel niet zonder kon, maar ook niet graag wilde hebben. Dit vanwege de licentie die subsonic heeft waar in de reacties in die blog vanalles over te lezen valt. Daarnaast vond ik de dependency's van Subsonic aan de zware kant en kaapte het compleet mijn soundcard bij het afspelen, waardoor ik niet zonder tussencommando of reboot kon switchen tussen muziek luisteren via Subsonic en audio uit XBMC krijgen.

Nu ben ik erachter gekomen dat linux al jaren een prachtig mooi klein stukje software aan boord heeft, Music Player Daemon, of kortweg MPD.

Wat is MPD?
Music Player daemon is een service die draait als server en muziek kan serveren aan of via allerlei frontends. En dat zijn er veel. Zo kun je bijvoorbeeld frontends voor in terminal hebben, waarbij je alles via commandline kan aansturen. Maar ook frontends in de vorm van volwaardige mediaspelers, webinterfaces, iphone-apps, ipadzus en blahblah zo. Er zijn er zoveel... En de een is nog uitgebreider dan de ander, of, voor minimalisten, zo minimaal mogelijk.

MPD kan gebruik maken van de geluidskaart aanwezig in de pc waarop het geinstalleerd is, dus een server kan met een geluidskaart in een jukebox worden omgetoverd. Maar er zijn ook frontends die de muziek gewoon streamen vanaf de mpd server. En zo heb je dus alle functionaliteit van het Subsonic potentieel ook op je server staan. Na wat korte tests van interfaces heb ik al gezien dat Ampache daar het dichtst bij in de buurt komt, of zelfs voorbij streeft.

Maar voor iemand die niet aan transcoden/userbeheer/catalogusbeheer en dergelijke hoeft te doen is een minimale webinterface natuurlijk ook voldoende. En juist daar blinkt MPD volledig uit. Het kan zo gek als je wilt, maar niks hoeft.

Frontends
Hier staan veel clients. Heel veel. Installeer mpd en ga lekker prutsen.

Ik heb zelf een aantal geprobeerd. Ik ben van de wat meer volwaardige clients, en dan het liefst webinterface-clients, omdat die op de server die haast nooit opnieuw geconfigged hoeft te worden, leave alone, draait toch wel, staan. Maar ik heb bijvoorbeeld ook Gnome Music Player Client even geprobeerd, wat een makkelijk te installeren programma is (apt-get install gmpc) en eruit ziet als een normale native Gnome (doch wat kale) mediaplayer. Een vrouw zou er maar zo mee om kunnen gaan als je 'm default zet onder een mediatoets...

http://tweakers.net/ext/f/He0igy3ALfUyLZX0yOCFVOjm/thumb.png

Maar goed, ook een fullblown ampache-install, die nog aardig wat dependencys meezeult (sudo apt-get install ampache) en daarna nog wat configuratiewerk en zelfs een symlink (of documentroot zetten in virtualhostfile) van /usr/share/ampache/www naar je webroot (meestal /var/www/) nodig heeft om te gaan luisteren op je virtualhost van apache. Maar dan heb je ook wat. Userbeheer, transcode-settings, userroles, skins de hele mikmak.

ampache

Omdat ik meer van het lichtgewicht ben heb ik daarnaast ook nog phpmpreloaded in mijn /var/www gekwakt, zodat ik ineens 5 verschillende frontends kan uitproberen. Dit is natuurlijk appeltje eitje, 10 seconden installatiewerk, waarbij het lastigste commando toch wel chown -R www-data /var/www/phpmpreloaded was). Light on resources, easy on install, dus daar blijf ik even bij. (hiervoor is overigens wel apacheserver en dergelijke vereist. Dat draait bij mij al, daarom was de installatie kort. Mocht je dat nog niet hebben draaien en wel willen installeren dan kun je daar meer over lezen in mijn mediafrontpage-tweakblogs.)

6 skins in 1

Zoals gezegd, multiple choice. Liefhebbers van uitproberen kunnen hier lang mee prutsen.

MPD installeren
De installatie is niet moeilijk. Het is gewoon sudo apt-get install mpd. Dan zal het niet direct werken, want er zijn nogal wat configuratieopties voordat de service kan starten. Deze configfile staat in /etc/mpd.conf en die kun je dus bewerken met je teksteditor.

Het is aan te raden voor het gemak om alles onder Files and Directories naar je home-folder te verhuizen, en het programma dan onder je eigen usernaam (of die van de admin van de server zeg maar, te runnen. Deze user kun je ook in die file zetten. Hij kan dan zonder extra gedoe alle benodigde zaken aanmaken en een backup van je /home is sneller gemaakt dan die van je hele machine.

Onder General Music Daemon opties kan je poort en dergelijke zetten. Die is by default 6600, advies is om die niet direct aan te passen omdat de meeste interfaces daar ook by default van uit gaan, dan hoef je dat niet steeds aan te passen als je iets uitprobeert.

Mocht je de configfile goed doorgespit hebben en omgezet naar eigen voorkeuren dan kun je mpd starten met sudo service mpd restart (dat is hetzelfde als sudo /etc/init.d/mpd start trouwens, maar typt iets korter).

Afsluiting
Heerlijk om zo een programma tegen te komen waar je het zelf voor het zeggen hebt en dat het ook al zo lang bestaat dat er ontzettend veel te ontdekken valt. De grootste vooruitgang voor mij is al de snelheid waarmee ik nu een overzicht van mijn muziek voor me zie. Subsonic was altijd langzaam met inladen, als dat eenmaal geladen was was het verder wel vlot, maar die eerste load van de page duurde me altijd te lang naar mijn smaak. de phpmpreloaded interfaces zijn al een stuk sneller al zijn ze niet allemaal even gelikt.

Mocht je een leuke interface willen beta-testen, dan kan je bijvoorbeeld hier terecht: http://www.mpdtunes.com/, via Twitter is de ontwikkelaar testers aan het ronselen. Zo te zien gaat daar maar een mooie remote-control app uitrollen.

En aangezien er zo ontzettend veel interface-voorbeelden zijn, met allemaal open code, kan je vast zelf iets ervan bakken als je een beetje de gebruikte talen kunt lezen.

Ik doe in ieder geval alvast sudo apt-get purge subsonic [bye, bye shareware].

Volgende: [s]Album Identify[/s] Beets 11-'11 [s]Album Identify[/s] Beets
Volgende: Calibre Server 11-'11 Calibre Server

Reacties


Door Tweakers user RobIII, woensdag 16 november 2011 20:21

Ik zou niet meer weten waar het artikel nou stond
dit misschien? :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 november 2011 20:21]


Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 16 november 2011 20:32

Nee niet eens, ik was bezig met Beets en die heeft een BPD player aan boord met dezelfde functie ongeveer, daar googlede ik wat op verder zeg maar.

Die mpod is interessant voor alle iphone owners, ziet er goed :)

Door Tweakers user himlims_, woensdag 16 november 2011 22:59

Mpd gebruik 't al jaren, suggesties:
console ncmpp
en php; patchfork, nieuwe versie van pitchfork
client sonata

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 november 2011 23:02]


Door Tweakers user zkiwi, donderdag 17 november 2011 06:53

het is al een tijdje geleden dat er gepost is, maar er is een topic over op got

Door Tweakers user Mar2zz, donderdag 17 november 2011 07:23

zkiwi schreef op donderdag 17 november 2011 @ 06:53:
het is al een tijdje geleden dat er gepost is, maar er is een topic over op got
:) Thx. Is inderdaad wel een ouwetje... Ik vind wel vaker opnieuw het wiel uit lijkt het :p

Door Tweakers user HyperBart, donderdag 17 november 2011 10:45

MPD lijkt me wel heel tof en handig om op een plugcomputer te draaien en zo aan een versterker te hangen :) .

Nu nog een deftige hier verkrijgbare computer plug vinden die netjes Ubuntu draait...?

Door Tweakers user GoVegan, donderdag 17 november 2011 20:30

mpd is inderdaad er gaaf ja,
heb het tijdje gelden gebruikt icm mpc om van een asus wl-500g router een wifi radio te maken :D

http://mightyohm.com/blog...adio-part-1-introduction/

Door Tweakers user isama, donderdag 17 november 2011 22:12

mpd+mp3 stream als output maakt mij ook een blij man als ik op het werk zit :D

Door Tweakers user sylvesterrr, vrijdag 18 november 2011 10:33

In het verleden heb ik MPD gebruikt, en dat beviel mij eigenlijk wel. Ik weet niet meer waarom, maar ik ben op een gegeven overgestapt op Subsonic (volgens mij eerst op Squeezebox).

Ik ga binnenkort verhuizen, dus wellicht dat ik dan weer iets met MPD doe.

Door Tweakers user Contagion, vrijdag 18 november 2011 12:51

MPD is mooi, ik gebruik het ook op mijn ARM-servertje. Lekker licht, wat je zegt, weinig dependencies. Subsonic heeft Java nodig en dat is niet praktisch op die ARM.

Ik vind het alleen zo jammer dat er geen parktische ondersteuning voor coverart in zit. Het zou zo handig zijn als de commandset ook zou toelaten om een cover op te halen in MPD. Nu doen clients dat vaak zelf, maar ik heb op mijn telefoon MPDroid, op de werkbak Sonata en als ik onder Windows zit weer een andere client. Elk album voorzie ik van de cover, maar daar kan MPD dus niks mee en de clients zelf kunnen lang niet alle covers vinden (of heel lage resolutie) en slaan ze dus ook niet centraal op.

Misschien dat ik nog eens een fork maak met een 'fetchcover' commando ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 november 2011 12:52]


Door Tweakers user Demo, vrijdag 18 november 2011 20:47

HyperBart schreef op donderdag 17 november 2011 @ 10:45:
MPD lijkt me wel heel tof en handig om op een plugcomputer te draaien en zo aan een versterker te hangen :) .

Nu nog een deftige hier verkrijgbare computer plug vinden die netjes Ubuntu draait...?
Is het niet een beter idee om je Linux aan te passen op de hardware? Ik zou eens naar Voyage Linux kijken. (gericht op embedded gebruik en heeft een variant gericht op mpd)

Door Tweakers user GoVegan, zondag 20 november 2011 10:54

Contagion schreef op vrijdag 18 november 2011 @ 12:51:
en als ik onder Windows zit weer een andere client.
welke client gebruik je voor windows?
kan daar nog geen fijne client voor vinden.

Door Tweakers user Contagion, zondag 27 november 2011 13:52

Ik gebruik Ario, die vind ik ook niet fijn, maar zo vaak zit ik niet in Windows :). MPDtunes.com ziet er wel cool uit, maar mijn telefoon is niet echt snel genoeg om jquery mobile dingen een beetje lekker te renderen. Een native app werkt fijner (ik gebruik MPDroid daarvoor). Als iemand overigens een linkje heeft naar de download van MPDtunes dan hoor ik het graag, heb/wil geen twitter om me aan te melden ;).

Door Tweakers user WillemJan, zondag 4 december 2011 12:56

Mar2zz, ik zie dat je Last.fm gebruikt.
Weet niet of je deze al tegen bent gekomen:

http://unkart.ovh.org/scrobby/

Aangezien niet elke mpd-client Last.fm support heeft kan je dit installeren op je mpd-server.
(mpd+scrobby werkt hier inmiddels alweer een jaar uitstekend op mijn synology diskstation) :)

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 4 december 2011 18:38

Thx goeie tip, inderdaad last.fm gebruiker en ik moet dat maar eens gauw enablen, want ik gebruik mpd veel vaker dan xbmc of subsonic voor het draaien van muziek.

Door Tweakers user MrLurch, zaterdag 28 januari 2012 00:55

Wat helemaal mooi is om MPD met spotify te combineren :) http://www.mopidy.com/ Dit ziet er goed uit en ik ga het binnenkort eens uit proberen.

Door Tweakers user dcarrith, zaterdag 24 maart 2012 07:33

Mijn excuses als dit niet een goede vertaling van Engels naar Nederlands (je kunt de schuld van Google). Kwam ik dit artikel na het dook in mijn Google Analytics voor www.mpdtunes.com. Dus, ik wilde gewoon laat uw lezers weten dat ik ben erg dicht bij de eerste release. Ik wacht op de jQuery Mobile team om hun versie 1.1 vrij te geven. Het zal ook gebruik maken van de nieuwste jQuery 1.7.2. Een lezer maakte me zorgen over de prestaties op tragere telefoons. Ik heb getest op een 800 Mhz Samsung Vitaliteit en het lijkt te draaien prima (afgezien van de CSS 3D-transformatie kwesties die pest zowat elke Android-versie, ook 4.0).

Ik heb bijgewerkt de MPD klanten wiki-pagina voor MPDTunes: http://mpd.wikia.com/wiki/Client:MPDTunes

Voor wat het waard is, ik een muziek streaming site aangedreven door MPDTunes en gebruik het op een dagelijkse basis om mijn muziekcollectie toegang vanaf elke locatie op elk apparaat met een browser. Al snel zullen er autoradio's aangedreven door Android en ik verwacht MPDTunes aan mijn verzameling streamen naar dat apparaat ook. Voor degenen die anti-twitter mensen, maak je geen zorgen, ik zal hier Nog een reactie achterlaten wanneer MPDTunes is beschikbaar voor download.

Cheers,
Dave

Reageren is niet meer mogelijk