Unity; Canonical pusht een interface

Door Mar2zz op vrijdag 14 oktober 2011 09:35 - Reacties (19)
Categorie: Desktop, Views: 6.293

Sinds de release van Ubuntu 11.04 Natty Narwhal is er veel over te doen, de nieuwe Unity interface van Ubuntu. De reacties daarop uiteenlopend, maar vooral negatief. Ik had zelf ook direct een hekel aan Unity, omdat het sloom aanvoelde, alsof er een pot stroop over mijn mouseclicks was gegooid, zo voelde het. Bovendien integreerde mijn favoriete mailclient Thunderbird niet lekker, ik kreeg geen nieuwe mail-meldingen meer in de taakbalk, en dat vinden we hier thuis belangrijk. Dus na een uur met Unity gewerkt te hebben heb ik me afgemeld en met Ubuntu Classic (de oude vertrouwde gnome-desktop) ingelogd and never looked back, heerlijk die vertrouwde interface die ik al jaren ken en, eenmaal ingericht, dezelfde locaties kent voor taakbalk, startmenu en window-controls als de Windows-interface tot en met Windows 7.

Nu gisteren Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot is uitgekomen heb ik, nieuwsgierig als ik daar altijd van wordt, gelijk mijn laptop geupgrade naar deze versie. De upgrade ging relatief probleemloos, al had ik een reboot nodig om de installatie af te kunnen maken toen ie vastgelopen leek. Tot mijn grote schrik was de keuze voor gnome in het aanmeldscherm volledig verdwenen. Ik wilde gelijk overstappen op andere linuxdistributies en heb meteen downloads aangezet om de iso's van de Debian Testing en Linux Mint Debian Edition binnen te halen, zodat ik vandaag een cleane install kon doen en Ubuntu achter me kon laten. Toen bedacht ik me dat ik net zo goed Gnome even kon installeren op Ubuntu voor the time being.

Dus ben ik aangemeld in Unity 3D (met GPU-versnelling voor desktop effects) om gnome te gaan installeren, maar dit keer was ik aangenaam verrast door Unity.

Unity is mooi
Taakbalkintegratie:
Unity heeft een erg mooie integratie van applicaties in de taakbalk bovenin. Waar normaal elke applicatie zijn eigen balk nog had die dockte direct onder de taakbalk bovenin, maakt Unity er 1 geheel van. Gnome3 doet dat bijvoorbeeld (nog) niet, gnome 2 deed dat nooit. Dit scheelt weer een balk ruimte in je scherm.
taakbalk-integratie
Nu lijken de window-controls afwezig, dus hoe sluit je het programma met de muis, en hoe kom je bij al je settings als je er zo naar kijkt? Help!?? Maar je hoeft er maar met je muis over te wijzen, en de controls komen te voorschijn, en voor programma's die daar normaal een uitgebreid menu hebben komen de menu's ook te voorschijn. Dit draagt bij aan een rustig uiterlijk, er staan immers standaard minder letters op je scherm.

Dock:
Het dock van unity zit aan de linkerkant (en nee, dat kan (nog) niet anders, het is een designkeuze van Canonical. Zodra je met je muis aan de linkerkant van het scherm hovert dan komt het te voorschijn. Applicatie aanklikken en het is gestart. Dat een applicatie al is gestart kun je zien in deze dock doordat er een pijltje aan de linkerkant naast staat. En als het focus heeft staan er pijltjes aan beide kanten. Het mooie van deze dock is dat er extra opties mogelijk zijn onder de rechtermuis. Zo kan je bijvoorbeeld bij Thunderbird naar Contacten springen, of een nieuwe mail openen (wat overigens ook kan via het envelopje boven in de taakbalk.

En mocht je programma geen focus hebben dan laat een klik op het icoon het programma weer op de voorgrond verschijnen. Maar er is nog een leuke extra feature, als je het programma meerdere malen openzet, dan verschijnen er meerdere pijltjes voor het icoon. Als je daarop klikt dan verandert je scherm en zie je alle openstaande vensters ineens. Klik op het venster naar keuze en deze komt in de voorgrond.
openwindowsEigenlijk is dit prima te vergelijken met hoe Windows 7 zijn programma's dockt in de taakbalk. Daarbij krijg je ook verschillende schermen waartussen je kunt kiezen als 1 programma meerdere vensters open heeft.

Wennen
Natuurlijk is het wennen, een nieuwe interface. Helemaal in het begin. Hoe pas je bijvoorbeeld deze dock aan? Toevoegen en weghalen van iconen is makkelijk, dat gaat allemaal via de rechtermuisknop, start een programma, en het dockt in de starter. Dan kun je het "In starter vastzetten" aanvinken (of juist uitvinken als je het weg wilt hebben.

Ik moest bijvoorbeeld nog uitzoeken hoe de volgorde van iconen aangepast kan worden. Ik kon dat maar niet vinden en was eigenlijk al weer flauw van Unity. Want ik kwam tot de conclusie dat alle iconen weghalen en dan toevoegen in de juiste volgorde dan de oplossing was...Maar alles weghalen en dan opnieuw toevoegen in de goede volgorde is vast niet de manier. Maar het is dus niet zo gebruiksvriendelijk dat ik dat al direct gevonden heb, wat eigenlijk wel zou moeten. Ik heb gekeken in systeeminstellingen, het configuratiescherm, bij uiterlijk, bij beeldscherm, rechtermuis op verschillende plekken geprobeerd, en uiteindelijk maar gegoogled...

Gelukkig is de oplossing simpel en achteraf voor de hand liggend als je touch-interfaces gewend bent. Wijs een icon aan, muisklik vasthouden tot het plaatje zich aanpast, en dan kun je de icon ergens anders droppen.

Er is een uitgebreide FAQ aanwezig, en Unity zal alleen maar beter worden. Voor mij is er tussen 11.04 en 11.10 al een enorm verschil, vooral op performance gebied, waardoor het nu bruikbaar wordt en niet meer stroperig voelt.

Zou mooi zijn
Ik bedacht me net dat het heel prettig zou zijn als Unity leert wat je vaak gebruikt, en op basis daarvan zijn Dock vult. Zoals de Firefox Most Visited-bladwijzers, maar automatisch je top 10 meest bezochte webadressen in terecht komt. Maar misschien is dit al wel zo, ik gebruik Unity immers nog maar een paar uur.

Ik ben helemaal om. Dit komt ook doordat mijn hardware lief gevonden wordt door Ubuntu en Unity zodat ik overal gebruik van kan maken. De interface is wennen, maar erg clean, en het zal meer aansluiten op de veel gebruikte touchscreen interfaces van tablets en phones deze dagen. Ubuntu is mijns inziens net op tijd die richting ingeslagen. Nu met de komst van Windows 8 interface lijkt het erop dat de wereld klaar moet zijn voor vernieuwing op de desktop.

Ubuntu loopt daarbij voorop met een gedurfde zet die op heel veel tegenstand stuit, maar ik denk dat Unity heel geschikt is en klaar voor de toekomst. Daarnaast, hoe meer mensen het gaan gebruiken, ook al is het wennen, hoe sneller de ontwikkeling zal gaan, en hoe beter Unity zal worden.

En voor de Gnome-gebruikers: Ook gnome2 zal op een gegeven moment niet meer doorontwikkeld worden. Het verschil tussen gnome3 en Unity is lang zo groot niet. Gnome3 is ook wennen. Mocht je op Ubuntu 11.10 en hoger toch graag gnome blijven gebruiken dan volstaat een 'sudo apt-get install gnome-shell'. Maar dan krijg je wel gnome3.

Volgende: Calibre Server 11-'11 Calibre Server
Volgende: [s]Periscope[/s] Subliminal! 10-'11 [s]Periscope[/s] Subliminal!

Reacties


Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 14 oktober 2011 10:55

Het is wellicht een hele discussie, maar Linux gaat nergens komen als desktop-omgeving als een aantal peilers van usability niet grondig aangepakt worden. Canonical is duidelijk niet tevreden met het marktaandeel, ook al is Ubuntu onder Linux-distributies een winnaar.

Daarnaast zie je dus dat smartphone's en tabletjes duidelijk meer tractie hebben, en dat heeft niet alleen te maken met het marketing-budget van Apple. Laten we wel wezen, iPhone's en alikes verkopen zichzelf.

Door Tweakers user Soluna, vrijdag 14 oktober 2011 11:34

Ik vind Unity wel fijn werken, je moet het gewoon even de kans geven en niet na 10 minuten al oordelen en terug gaan naar Gnome. Als je Unity eenmaal gewent bent werkt heb vele malen beter dan Gnome. Er missen nog wel wat kleine dingen in Unity maar ik ben er van overtuigt dat die er vanzelf wel komen.

Door Tweakers user Magnetra, vrijdag 14 oktober 2011 11:40

Zou het wat zijn voor mijn netbookje? Zit nu er nog over na te denken om XFCE daarop te gaan draaien, KDE is me net iets te zwaar en heavy voor gebruik op mijn netbook. Ik gebruik overigens wel KDE op mijn desktop (Arch Linux).

Door Tweakers user LinuX-TUX, vrijdag 14 oktober 2011 11:42

Met Soluna eens.

Helaas voor mij, net een upgrade gedaan. Het werkt hier super buggy icm compiz. 11.04 was toch wat stabieler :(
(render issues in de trend van flitsen, drag scherm naar andere desktop doet hij goed, totdat je op de andere desktop aankomt, dan schiet opeens je venster weer terug naar waar je vandaan kwam, etc etc)

Achja. Misschien is het tijd dat we weer oldschool gaan forken van BSD en als tweakers zijnde onze eigen Darwin ontwikkelen.

Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 14 oktober 2011 11:47

We zijn niet de enigen: http://lunduke.com/?p=1985

Voor mij is het vooral de speedimprovement die het nu werkbaar maakt. Ik kan er heel slecht tegen als iets niet 'snappy' aanvoelt, omdat ik ook een hoge muissnelheid heb moet feedback instant zijn.

@Sghreeder:
Welke peilers van usability heb je het over? En hoe kom je erbij dat Canonical duidelijk niet tevreden is over het marktaandeel?

Iphones en alikes verkopen zichzelf niet. Dat doen telecom-providers. Daar zijn op mobile-OS-gebied maar 4 grote spelers, dus zoveel keus is er niet. De 'massa' adopteert een OS omdat het meegeleverd wordt.

Door Tweakers user Joseph, vrijdag 14 oktober 2011 12:36

Laat me als eerste duidelijk maken dat ik niets of niemand wil beledigen, of aanstotend wil zijn.

Sinds de Unity interface ben ik bij Ubuntu weg. En nee, ik geef het geen kans. Waarom niet? Simpel: de doelgroep is me ontlopen. Mensen willen kicken af van de CLI, dat vinden ze doorgaans eng. Ook lastige en tricky menu's is een pushfactor. Mensen willen zien dat het mooi oogt, "eye-candy". Verder willen ze ook dat het instellen zo simpel mogelijk is, het liefste nog dat het voor hun wordt gedaan. "Mensen" hier is in perspectief.

De doelgroep waar ik in val wil echter andere dingen doen met het systeem. Ze willen meer de backend zien en houden het systeem graag as basic as possible. Ik kies voor een distro die licht is, geen overbodige troep heeft, en geen rescourses eet. Die eye-candy ben ik gewoon ontgroeid, zo ook Ubuntu.

Wat Canonnical ook nog zou kunnen overwegen, is een tijdens het bootmenu een optie "Advanced Installation" (of iets in die aard) plaatsen, waarna men zelf kan kiezen wat men wil hebben. (Gnome/Unity, Thunderbird/Evolution, bijvoorbeeld)

Voor de mensen die de meeste Linux vrees hebben, raad ik aan om eens te kijken naar Zorin OS of Linux Mint. Daar zit iets "vertrouwds" in.

Waar ik heen wil met dit comment? Een boodschap achterlaten: Linux is open. Google naar distributies, brand en test ze. Bevalt er een? Installeer en test verder. Niet tevreden? Opnieuw zoeken.

Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 14 oktober 2011 13:47

@Mar2zz

Juist, echter wordt (of liever, werd) met netbooks al een tijdje Linux meegeleverd (uiteraard goedkoper dan Windows-varianten), die qua verkoop het een tijdje zeer goed hebben gedaan. Linux, not so much. Volgens jouw argument had het marktaandeel van Linux dat van OS X dan allang voorbij moeten streven. Didn't happen, mensen zetten er Windows op of flikkeren het ding de kast in. En zeg nou niet dat netbooks niet werken, Apple heeft een 11 inch model (de goedkoopste laptop in het assortiment) in de markt staan waar nog flink marge op wordt gemaakt ook.

Peilers van usability zijn overigens o.a.:

- Consistency
- Flexibility
- Efficiency of use
- Aesthetics
- Recognition rather than recall
- Error prevention

Ik ken ze niet allemaal uit m'n hoofd, maar de gemiddelde Linux-distributie valt voor de desktopomgeving al af op het eerste punt. Ubuntu is wat dat betreft tegenwoordig een stuk indrukwekkender.

Door Tweakers user Soluna, vrijdag 14 oktober 2011 13:50

@Mar2zz: Ik heb liever gewoon een systeem dat efficiŽnt en gebruiksvriendelijk werkt, ik zit er helemaal niet op te wachten om de hele dag met instellingen te rommelen, dat is leuk als je nog op de middelbare school zit of met pensioen bent, de rest moet productief kunnen zijn om brood op de plank te krijgen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 oktober 2011 13:51]


Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 14 oktober 2011 14:17

@Shgreeder, dat linux desktop inconsistent is ben ik niet met je eens. Als je gnome neemt, en daarop alleen gnome-apps installeert, dan is het consistent zat. Ga je echter zitten uitbreiden met apps van her en der, ja, dan kan er wel eens wat verschil ontstaan in hoe dingen eruit zien. Maar dat is op een Mac en Windows net zo. Zo out of the box is de desktop consistent. Dus, drogreden.

Flexibel: Uhm, daar is linux toch echt nummer 1. Neem alleen al die tig desktopomgevingen waaruit je kunt kiezen. En hoever je die nog kunt customizen. Of mixen (kde-apps in gnome bijvoorbeeld, al doe je daarmee consistentie teniet).

Efficient in gebruik: Ik kan niet oordelen over OSX, nooit gebruikt en zal ik ook nooit doen, maar ik vind dat een kwestie van smaak. Het ligt er maar net aan hoe je input is. Ben je een muisman of van de keyboard-shortcuts. Ik vind linux wel efficienter dan Windows, door zijn meervoudige workspaces en bijvoorbeeld door het systeem van een online software repo, waar je terecht kunt voor al je software en drivers, en updates daarvan.

Aesthetics: Wederom kwestie van smaak. Skinnable is Linux tot op het bot. Die kan je, indien je dat gek genoeg zou willen, laten uitzien als OSX of Windows zonder al te veel moeite.

Herkenning in plaats van herinnering? Weet niet helemaal wat daarmee bedoelt wordt, maar als je doelt op intuitief gebruik dan kan het niet anders dan dat dit een subjectief begrip is. Subjectief doordat gewenning voor herkenning zorgt. Dan heeft linux een grote achterstand.

Ik denk dat je niet vaak of lang genoeg linux hebt gebruikt om linux zwart te kunnen maken. Volgens mij ben je een Apple-fan en heb je zoals al die fans last van Stockholm Syndroom.

Maak de vergelijking tussen apple en linux alsjeblieft pas nadat je linux hebt gebruikt op een systeem met linux certified hardware en dan praten we nog eens weer. Anders geef je alleen OSX dat oneerlijke voordeel.

Of, we kunnen het ook anders doen, 100 pc's random samenstellen uit de pricewatch, daarop OSX, Windows en een paar linux-smaakjes naar keuze installeren en dan kijken welk OS op al die pc's voldoet aan jouw pijlers.

Door Tweakers user Magnetra, vrijdag 14 oktober 2011 15:10

Magnetra schreef op vrijdag 14 oktober 2011 @ 11:40:
Zou het wat zijn voor mijn netbookje? Zit nu er nog over na te denken om XFCE daarop te gaan draaien, KDE is me net iets te zwaar en heavy voor gebruik op mijn netbook. Ik gebruik overigens wel KDE op mijn desktop (Arch Linux).
iemand?


Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 14 oktober 2011 15:45

Magnetra schreef op vrijdag 14 oktober 2011 @ 11:40:
Zou het wat zijn voor mijn netbookje? Zit nu er nog over na te denken om XFCE daarop te gaan draaien, KDE is me net iets te zwaar en heavy voor gebruik op mijn netbook. Ik gebruik overigens wel KDE op mijn desktop (Arch Linux).
Zou je best kunnen proberen. Als de 3D Unity niet werkt of te zwaar is kun je nog de 2D proberen. Werkt dat ook niet, dan apt-get je xubuntu-desktop en dan heb je de xfce interface. Kan je je niet echt een buil aan vallen denk ik.

Door Tweakers user GZFan, vrijdag 14 oktober 2011 15:53

Lubuntu :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 oktober 2011 15:53]


Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 14 oktober 2011 16:26

@ Mar2zz

Je probeert nu heuristics om te vormen tot een checklist waaraan een desktop-omgeving moet voldoen. Neem nu hoe je flexbiliteit beargumenteert; je hebt het over de technische mogelijkheden van Linux, niet over of je bijvoorbeeld een bestand kunt kopieren door het:

- ctrl c / ctrl v
- een menu te gebruiken
- een knop in je bestandsbeheerapplicatie te gebruiken
- het te slepen van venster naar venster
- een context-menu te gebruiken
- ...

Intuitief gebruik is een kwestie van cognitie; prima wetenschappelijk onderzoekbaar.

Consistency is zeker iets waaraan hard wordt gewerkt. Maar het werd soms aardig bont; kijk bijvoorbeeld wat ik vind als zoek naar gnome screenshots via Google Images: http://tjeb.nl/Desktop_Gallery/gnome_screenshot.png (slechts 3 totaal verschillende UI's per applicatie, zelfs de scollbalken zijn verschillend). Maar ook al zie je verbeteringen, neemt niet weg dat zoiets simpel als de instellingen van een programma door iedereen wel onder een ander menu-item wordt geplaatst.

Je weet duidelijk niet wat usability precies inhoudt. Maakt niet uit, ik ga het niet boven je hoofd houden. Waar ik niet van gediend ben is een fanboy-argument. Het is leuk om te zien dat zelfs een denkbeeldige Mac je ernstig jaloers maakt (tenzij je doelt op mijn '90 Macintosh Classic), maar dergelijke suffe opmerkingen slaan kant noch wal in dit soort discussies.

Kortom, Linux heeft al een prima kans gehad als desktop-omgeving van betekenis, maar Canonical snapt in elk geval wel het probleem, getuige Unity.

Door Tweakers user supreme tweaker, vrijdag 14 oktober 2011 16:39

Mar2zz schreef op vrijdag 14 oktober 2011 @ 14:17:

Herkenning in plaats van herinnering? Weet niet helemaal wat daarmee bedoelt wordt, maar als je doelt op intuitief gebruik dan kan het niet anders dan dat dit een subjectief begrip is. Subjectief doordat gewenning voor herkenning zorgt. Dan heeft linux een grote achterstand.
Gewenning = recall, niet recognition.

Het idee achter "Recognition, rather than recall" is dat je iedereen achter een interface kan zetten, en dat men zonder aanwijzing de basisfuncties kan gebruiken, en met weinig zoekwerk de geavanceerde features kan gebruiken.

De interface moet voor zichzelf spreken.

Juist daarin schiet linux te kort, simpelweg omdat nieuwe gebruikers zelfs bij doorgewinterde UI's als Gnome en KDE nog steeds minder intuitief kunnen werken dan bij windows of OSX.

Ik heb een linux machine draaien als htpc, een aantal linux servers beheerd en op mijn desktop ermee aangeklooid, in allerlei stages van de ontwikkeling van linux (versies van voor ubuntu, kernel 2.4 era, tot nu). Ik moet zeggen, er is veel grond goedgemaakt, maar nog steeds voelt het niet aan als een OS waarvoor ik windows zou de-installeren. De kwaliteit en feel is nog steeds voor mij niet zo goed als de commerciele tegenhangers.

Linux blijft (helaas) vooralsnog een niche-OS voor persoonlijk gebruik.

Edit: De nieuwe unity zou daar verandering in kunnen brengen, maar ik heb hem zelf nog niet getest. Ik zal mijn PC vannacht eens upgraden :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 oktober 2011 16:45]


Door Tweakers user supreme tweaker, vrijdag 14 oktober 2011 16:44

Sgreehder schreef op vrijdag 14 oktober 2011 @ 16:26:.

Consistency is zeker iets waaraan hard wordt gewerkt. Maar het werd soms aardig bont; kijk bijvoorbeeld wat ik vind als zoek naar gnome screenshots via Google Images: http://tjeb.nl/Desktop_Gallery/gnome_screenshot.png (slechts 3 totaal verschillende UI's per applicatie, zelfs de scollbalken zijn verschillend). Maar ook al zie je verbeteringen, neemt niet weg dat zoiets simpel als de instellingen van een programma door iedereen wel onder een ander menu-item wordt geplaatst.
Het is ook niet helemaal fair om een prehistorische gnome screenshot aan te voeren als argument :P.

Het "probleem" met linux is dat er diverse kleine applicaties gemaakt door jan en alleman, en waar ieder zijn eigen user interface voor bedenkt, waardoor er zo hier en daar wat inconsistenties zijn in de structuur ervan.

De losse UI componenten zijn zo ver ik weet tegenwoordig wel redelijk overeenkomend.

Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 14 oktober 2011 17:49

Jan en alleman zou aangestuurd moeten worden door een groep die wel of niet zegt wat wel of niet in een window mag verschijnen. Maar daardoor tast je de vrijheid van het OS weer aan. Nu zou je wel een distro kunnen bakken waar je die selectie laat doen, en voor de rest gewoon de repo's op slot gooit. Eerst langs de commissie, na goedkeuring een signing key. Dan krijg je al het model dat je op iOS en anDroid in de appstore's hebt. Blijkbaar vind de gemeenschappelijke eindgebruiker zoiets wel prima, eigenlijk is het vreemd dat het nog niet is gedaan. Dan heb je binnen no time een geweldig consistente interface, waarin alleen mensen met een jailbreak of roottoegang nog inconsistente apps kunnen draaien, door de signing key te simuleren ofzo. Maar dan zou je zo een OS niet moeten nemen.

@shreeger: Excuses voor de fanboy-opmerking. Ik heb je posthistory vluchtig doorgenomen en het is wel duidelijk dat je geen uitgesproken apple-fanboy bent. Op tweakersnet zijn er nogal veel, dus was ik wat te snel met mijn conclusie door het woordje Apple in je eerste post.

Wat betreft usability: Probeer maar eens onbevangen gebruikers te vinden om een objectieve meting te kunnen doen. Basistaken zoals email, surfen, briefje schrijven, spreadsheet gebruiken is zo aangeleerd, maar het uit jezelf ontdekken? Belangrijke applicaties hebben prominente plekken in menu's, dat is al jaren zo.

Nu met Unity denk ik dat een nieuwe gebruiker sneller een brief zit te typen of op internet zit dan bij bijvoorbeeld windows 7, waar je eerst een programma moet installeren om dat te kunnen, of anders wordpad ergens uit het menu moet opduikelen. Bij unity zit dat na inlog direct links een beeld, een mooi plaatje van brief. Door smartphones en tablets is er op UI design ook veel beweging gekomen, en ik denk dat het ouderwetse popup-menu (of dropdown) met programma's erin, zoals dat jarenlang is geweest, gaat verdwijnen op desktops. En wat dat betreft loopt Unity voorop in Linuxland, en blijven gnome3, KDE en andere interfaces achter zolang ze daar niet aan gaan werken. Windows 8 zal dit alles in een stroomversnelling brengen zodat het grote publiek er ook aan zal gaan geloven, als het al niet in een stroomversnelling is gebracht door smartphones en tablets.

Alleen je merkt het aan alle reacties op bijvoorbeeld Unity, of op bijvoorbeeld de ribbon die in Microsoft Office 2010 werd geintroduceerd, verandering op de desktop is niet iets waar mensen op zitten te wachten, omdat ze daardoor verwachtingen aan moeten passen, sinds windows 95 is de workflow in windows nooit aangepast.

Dan krijg je dat men gewend is op een knop genaamd 'start' te klikken en dan een blauwe E om op internet te kunnen, en dat firefox of Chrome niet gauw zal beklijven.

Ik heb daar zelf ook last van, ik switch ook niet gauw, ik verbouwde gnome ook tot een windows-like interface.

Door Tweakers user wizzkizz, zaterdag 15 oktober 2011 11:16

Ik wil niet heel vervelend doen hoor mar2zz, maar op mijn laptop (core i3, 4GB RAM en een SSD) heb ik ubuntu 11.04 draaien met unity. Vrijwel alles wat jij in je blogpost noemt, is daarin ook al mogelijk. Ik heb er nooit problemen mee en alles reageert gewoon super snappy. Bottomline: mensen die nu pas positief worden, hebben een maand of wat onder een dikke steen geleefd ;)

Het enige wat ik daarin echt mis is de integratie van Thunderbird met Unity, zodat niet alleen het envelopje blauw wordt maar ik ook een melding krijg van welke e-mail er binnen is gekomen etc., zoals je integratie van Evolution. Dus dat alleen al is een reden om te gaan upgraden als ik een daar tijd voor heb.

Door Tweakers user Mar2zz, zaterdag 15 oktober 2011 14:36

Ik heb een wat oudere laptop (turion x2-64) en daarop was unity onder 11.04 wel te draaien, maar stroperig en totaal niet snappy. Daardoor was het voor mij onbruikbaar en vluchtte ik naar classic gnome. Maar het is goed om te zien dat Unity met sprongen vooruitgaat, het is nu heerlijk bruikbaar, ik ben er helemaal blij mee, hoef ook niet anders meer.

Vandaar ook nu pas dat ik er een blog over schrijf, ook omdat de keuze voor gnome in het aanmeldscherm compleet is verdwenen is er nu echt sprake van pushen door ubuntu.

Overigens krijg ik wel netjes een pop-over met de inhoud van de mail in thunderbird als er 1 binnenkomt. Wellicht voor jou een reden om z.s.m. te upgraden.

Reageren is niet meer mogelijk