Subsonic

Door Mar2zz op dinsdag 2 augustus 2011 14:29 - Reacties (24)
CategorieŽn: Downloaden, Headless onderhoud, Muziek, Views: 6.809

Als je de wereld aan muziek hebt wil je het misschien ook overal ter wereld luisteren. Met de huidige internetsnelheden op de telefoon is dat ook niet zo een probleem meer, mits je een eindeloos abonnement hebt, of als je ergens op de camping in Vive la France gewoon gebruik kan maken van een wifi-netwerk.

Het enige wat je dan nog moet regelen is dat je server je muziek aan de wereld serveert, zodat je er van overal bij kunt. Een mooie applicatie daarvoor is Subsonic. Subsonic serveert al je muziek in een webpagina en kan je muziek zo beschikbaar maken voor allerlei apparaten, waaronder alle moderne mobieltjes. Het is een muziekstreamer, maar dan streamt het jouw eigen verzameling. Overal ter wereld als je wilt, waar je maar beschikt over een beetje internetverbinding.

Installatie
De installatie is vrij makkelijk, dit keer loopt alles via de packagamanager van Ubuntu/Debian.

Log in op je server en installeer eerst openjdk-6-jre. Doe dit als volgt:
sudo apt-get install openjdk-6-jre-headless
. Het installeert nogal wat extra pakketjes, zo'n 103Mb aan schijfruimte zal het ongeveer innemen (tenminste op mijn 10.4 Ubuntu server met vanalles al geinstalled). Mocht je hierna in de jukebox-mode geen geluid horen vanuit de audio-uitgang van de server, dan kun je beter sun-java installeren. Dit kun je natuurlijk ook meteen doen, maar als je eerst openjdk-6-jre-headless wil proberen dan kan dat natuurlijk. Doe om geluid in de jukebox mode te krijgen:
sudo apt-get purge openjdk-6-jre
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get install sun-java6-jdk


Mocht je willen transcoden, wat handig is als veel flac of hoge bitrate muziek hebt, dan moet je ook nog het volgende installeren:
sudo apt-get install lame flac faad vorbis-tools ffmpeg
. Transcoden houdt in dat je muziekbestanden met lagere bitrates worden gestreamed zonder dat het muziekbestand zelf wordt aangepast. Dit is nodig voor langzamere verbindingen of in sommige gevallen op apparaten die een bepaald muziekformaat niet ondersteunen.

Hierna kun je Subsonic zelf installeren. Daarvoor doe je het volgende:
wget http://sunet.dl.sourceforge.net/project/subsonic/subsonic/4.4/subsonic-4.4.deb && sudo dpkg -i subsonic-4.4.deb
De download ging bij met wel 100K/s, dus dat was 5 minuten wachten, maar Subsonic was eenmaal binnen in een paar seconden geinstalleerd. Subsonic zal nu beschikbaar zijn op http://serveradres:4040.

Configuratie

De eerste keer dat je subsonic bezoekt log je in met admin/admin. Het eerste wat je dan ook doet is het wachtwoord van admin aanpassen zodat je daar al een security-issue hebt opgelost.

Je kunt meerdere users aanmaken. Zo kun je spelen met de rechten die je users geeft en kun je van Subsonic een ideale feestjukebox maken. Je kunt bijvoorbeeld up- en downloadrechten geven, het recht om playlists samen te stellen enzovoorts. Maak een user feestje en zorg dat mensen niets kunnen behalve afspelen.
Create user

Daarnaast moet je natuurlijk ook even Music Folders bezoeken en je eigen muziekmap toevoegen. In eerste instantie dacht ik dat Subsonic niet reageerde toen ik mijn map toevoegde, maar ineens klapte het hele alfabet aan de linkerkant in beeld, binnen een seconde of 10 was er een index. Ongelooflijk, aangezien ik ~26000 muziekfiles heb.

De netwerkconfiguratie is ook een bezoekje waard als je gelijk de wereldwijde beschikbaarheid in orde wilt maken. Subsonic ondersteunt UPNP, wat als voordeel heeft dat het hele gedoe van poortforwarden door Subsonic wordt geregeld, mits je router dat ondersteunt (en dat doen de meeste moderne wel). Als je donateur wordt van Subsonic dan kun je zelfs een eigen internetadres krijgen, yourserver.subsonic.org en zal je server via dat adres beschikbaar zijn. Dat wordt ook allemaal door dit programma geregeld. Je kunt dit zelfs gratis uitproberen tot 1 september.
Netwerkconfig subsonic

Loop daarna ook de andere settings nog bij langs. Je kunt internetradio-stations en dergelijke toevoegen, en zelfs internet-tv. Daarnaast is het streamen van video op dit moment in ontwikkeling bij Subsonic, dus binnenkort kun je ook je films/tvshows op je phone bekijken van overal ter wereld, gestreamed vanaf huis.

Afsluiting

Wat is dit al een compleet programma. Er zijn zoveel opties, het moet al tijden bestaan, ik had er nog nooit van gehoord totdat ik zag dat Mediafrontpage het gaat ondersteunen. Dus daarom ben ik het even gaan uitproberen en de eerste indruk is ontzettend positief.

Ik heb lopen installeren tijdens het schrijven van deze blog, dus ik weet er nog niet het fijne van. Wellicht zijn er veel mooiere en betere streamservers/interfaces beschikbaar die op een headless-ubuntuserver kunnen draaien. Daar heb ik natuurlijk ook naar gezocht, maar ik kon er maar 2 vinden, Streeme en fookebox, met vreselijk ingewikkelde installatie-procedures, maar wellicht net zo veelbelovend, maar veel minder feature-compleet dan Subsonic op dit moment is. Subsonic heeft ook al ontzettend veel skins aan boord, dus qua eyecandy zit het momenteel al wel snor.
Darktheme subsonic

Volgende: Downloaden is legaal 08-'11 Downloaden is legaal
Volgende: Spotweb als provider 06-'11 Spotweb als provider

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 2 augustus 2011 14:42

Ik prefereer toch om gewoon een zooi muziek op een SD-kaartje te gooien. Geen gezeur met ontvangst, geen gezeur met data-abonnementen etc. Maar het ziet er in ieder geval leuk uit!

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 2 augustus 2011 14:58

mijn vraag is meer wat je nodig hebt aan de client side.... gaat dit werken op mijn desire hd... of het limo (vodafone h1) crapwapparaat van m'n vrouw...

zou mijn youtube/dlna enabled dvd speler er ook mee om kunnen gaan of werkt het alleen in een webbrouwser...

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 2 augustus 2011 15:05

i-chat schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 14:58:
mijn vraag is meer wat je nodig hebt aan de client side.... gaat dit werken op mijn desire hd... of het limo (vodafone h1) crapwapparaat van m'n vrouw...
Lezen... :)

{quote]Subsonic serveert al je muziek in een webpagina[/quote]

Door Tweakers user spookz0r, dinsdag 2 augustus 2011 15:21

MicGlou schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 15:05:
[...]


Lezen... :)

{quote]Subsonic serveert al je muziek in een webpagina[/quote]
Er is ook een Subsonic app voor Android :)

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, dinsdag 2 augustus 2011 15:45

Edit: Hij doet het! Ziet er zeer strak uit. De ideale manier om muziek op me iPad te streamen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 augustus 2011 15:49]


Door Tweakers user F1xxer, dinsdag 2 augustus 2011 16:19

Ik heb dit al een tijdje toen ik nog een iphone had. Nu heb ik het zover uitgebouwd dat je overal muziek, films en afbeeldingen kan kijken. Dit allemaal op een Debian server met maar 384 en daaronder een ESXi server, zodat hij volledig dedicated is en ik dus nooit problemen heb met verbindingen of geheugengebruik (wat het niet eens veel nodig heeft!)

Inmiddels heb ik iedereen die ik ken dit aanbevolen, dus dat wordt server clusteren straks! :) Alleen hoe dit moet, dat is nog even uitzoeken. ;)

Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 2 augustus 2011 16:48

Volgens mij moet je voor het gebruik van de apps voor de specifieke telefoons na een 30-dagen trial een donatie doen aan subsonic, zodat ze blijven werken. 't Is dus donation-ware.

Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar opensource software onder GPL licentie dus ik ga wel verder kijken.

De webapplicatie blijft wel altijd beschikbaar, dus je kan er met elk device dat kan browsen op, ook met wap enzo. de wap interface is beschikbaar op hostname:4040/wap

Door Tweakers user r3v0ss, dinsdag 2 augustus 2011 17:04

interessant. Van het weekend mee gaan stoeien. Thnx :)

Door Tweakers user Ravefiend, dinsdag 2 augustus 2011 17:15

Mar2zz schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 16:48:
Volgens mij moet je voor het gebruik van de apps voor de specifieke telefoons na een 30-dagen trial een donatie doen aan subsonic, zodat ze blijven werken. 't Is dus donation-ware.

Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar opensource software onder GPL licentie dus ik ga wel verder kijken.
Vergeet niet dat hier maar 1 developer aan werkt en dus zo verkeerd vind ik het niet dat 'ie er op deze manier toch een centje mee verdiend ... ;)

Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 2 augustus 2011 17:28

Er is ook niks mis met donaties, in tegendeel. Maar die moeten een vrijwillig karakter hebben en dit is min of meer dwingend, dit lijkt op het shareware-model en daar heb ik een gruwelijke hekel aan. Enige verschil is dat de prijs niet vast staat.

Vrijwel alle grote open source projecten, uitgebracht onder GPL of BSD licentie, zit de mogelijkheid om te doneren. Met een paypal account zo gepiept. Als je 't niet doet, ook goed, maar dat gaat niet ten koste van features.

Het allergrootste voordeel van het opensource zijn is de mogelijkheid om te forken of grootschalige samenwerking en dat doet projecten alleen maar goed. Grote forks zijn bijvoorbeeld Plex en Boxee van XBMC of LibreOffice uit Openoffice. En kijk eens naar hoeveel verschillende mensen code aanleveren voor Sickbeard of Spotweb. Dit kan alleen omdat het vrije software is. Of integratie, zoals Sabnzbd in Spotnet is gestopt om een all-in-one usenet ervaring op te leveren. Dat kon alleen door de licentie van Sabnzbd.

edit:
Net even een opensource alternatief geinstalleerd, Mediatomb (mediatomb-daemon). Functioneel, maar lelijk, maar volgens mij moet dat wel mooier kunnen. Is database-wise, dus je voegt directory's toe en die worden opgeslagen in mySQL of sqlite en zijn via een webinterface te benaderen. Maar dat ziet er meer uit als een online filebrowser dan een mediaplayer, dus op dat terrein wint Subsonic enorm. Er moeten meerdere frontends zijn voor mediatomb (tenminste, als ik google op mediatomb afbeeldingen dan zie ik wat andere pica's. Meer onderzoek nodig dus.

nog een edit:
Subsonic heeft een GPL licentie. Dat betekent dus dat de source code verkregen kan worden. En dat betekent ook dat het recht er is om het aan te passen. Dus dat licentie-code gedoe mag je er dan uitslopen volgens mij en vervolgens verder distribueren. Zolang je maar de GPL license respecteert. Dus ff op zoek naar de donation-code, en unshareware this!

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 08:17]


Door Tweakers user GrooV, woensdag 3 augustus 2011 09:02

Ziet er goed uit, ik gebruik nu Spotify maar aangezien mijn PC toch 24/7 aanstaat is dit nog beter!

Door Tweakers user KaptKoek, woensdag 3 augustus 2011 14:51

Je window controls zitten rechts. Oude ubuntu of zelf veranderd?

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 3 augustus 2011 15:43

Zelf aangepast met Ubuntu Tweak, in het kader van WAF (Wife Acceptance Factor). Eerste wat ik doe na een clean install is balk bovenin naar beneden gooien, menu linksonderin en windows controls naar rechts. Die windows controls zou ik nog mee kunnen leven aan de links maar taakbalk bovenin kan ik echt niet aan wennen.

Door Tweakers user sylvesterrr, woensdag 3 augustus 2011 16:23

Ik gebruik Subsonic al heel lang, het werkt zeer prettig. Ik heb wel § 10 gedoneerd om gebruik te kunnen maken van de Android app, achteraf gezien was het niet eens nodig (md5, email) *hint*. :+
Dus ff op zoek naar de donation-code, en unshareware this!
Een gedeelte van de code (het license-check gedeelte) is niet beschikbaar als platte tekst. :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 16:24]


Door Tweakers user Ravefiend, woensdag 3 augustus 2011 16:32

Mar2zz schreef op dinsdag 02 augustus 2011 @ 17:28:
Dus ff op zoek naar de donation-code, en unshareware this!
Ik vermeldde het niet in mijn vorige post maar als je kijkt in de broncode naar hoe het precies in elkaar zit en dan geef je jezelf gewoon een LicenseCode. (Ravefiend mompelt iets van md5Hex ... :+ ). Geen idee of ik dan wel of niet de GPL License respecteer, maar dit heb ik al een hele tijd geleden gedaan ... ;)

Lol: sylvesterrr was duidelijk al van hetzelfde gedacht dus ja, kinderlijk eenvoudig :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 16:34]


Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 3 augustus 2011 16:34

sylvesterrr schreef op woensdag 03 augustus 2011 @ 16:23:
Ik gebruik Subsonic al heel lang, het werkt zeer prettig. Ik heb wel § 10 gedoneerd om gebruik te kunnen maken van de Android app, achteraf gezien was het niet eens nodig (md5, email) *hint*. :+


[...]

Een gedeelte van de code (het license-check gedeelte) is niet beschikbaar als platte tekst. :P
Ow lol, dat is makkelijk...

echo -n rare@licentie.nl | md5sum


Blijkbaar zitten er meerdere licenties in als je code verborgen zou kunnen houden, maar als je voor GPL kiest dan valt alles wat je er aan hangt ook automatisch onder GPL (als ik die versie 3 ervan goed begrijp). Mocht de developer ook andere licenties gebruiken dan zou hij in overtreding van die licenties kunnen zijn. Maar wij mogen deze software aanpassen zoals we willen, zolang we de license maar meeleveren, dus we mogen best een md5sum inserten. Dit programma is een donatie wel waard, zo uitgebreid is het wel, maar dan nog moet je zoiets aan users overlaten en niet afdwingen. Het is de eerste keer dat ik shareware-like GPL software tegenkom en kijk ervan op, ik was zo blij dat ik er al jaren van verlost was...

*herinnert zich de dramatisch opstapelende trialware op splinternieuwe laptops/desktops met windows preinstalled... Leuk zou je denken, maar oma weet niet wat zij na 30 dagen moet doen om de boel aan de praat te houden...

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 augustus 2011 16:41]


Door Tweakers user sylvesterrr, woensdag 3 augustus 2011 16:38

Was ik er maar wat eerder achtergekomen, had ik § 10 kunnen besparen. Toen ik zag dat de key bestond uit 32 alfanumerieke tekens ging er bij mij een belletje rinkelen.

Door Tweakers user j1nx, vrijdag 5 augustus 2011 16:02

HMM, als je graag je bestanden mobiel wil bereiken en je vind dat soort dingen leuk. Dan kan je ook eens kijken naar Tonido (www.tonido.com)

Daarmee maak je je eigen cloud. Je kunt bestanden openen/delen/streamen etc.

Waarom stoppen bij muziek?

Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 5 augustus 2011 18:25

Ziet er goed uit Jinx. Ik zal er eens naar kijken. Ben momenteel aan het uitzoeken hoe ik zo makkelijk mogelijk calibre server op mijn headless draai zodat ik overal bij mijn ebookjes kan. Tonido zou dat dus ook kunnen (en dropbox natuurlijk), maar Calibre presenteert het zo netjes.

Maar inderdaad, waarom stoppen met muziek terwijl we het internet op zak hebben tegenwoordig?

Door Tweakers user j1nx, zaterdag 6 augustus 2011 00:08

Calibre == eBook == Boek == Lezen == nehh, wacht wel tot de film uit komt _/-\o_

Door Tweakers user Zer0, maandag 8 augustus 2011 14:46

inplaats van "sudo apt-get install openjdk-6-jre" kun je op een server zonder x beter "sudo apt-get install openjdk-6-jre-headless" gebruiken, dat scheelt de installatie van een hele hoop overbodige packages.

Door Tweakers user Mar2zz, maandag 8 augustus 2011 14:49

thx wat een meestertip! Ik pas 'm gelijk aan.

Ik ben ook nog aan het prutsen om subsonic de audio-uitgang van de server te laten gebruiken, maar wil niet echt lukken momenteel (de jukeboxfunctie is daarvoor).

Anyone? Alsa en de hele mikmak is installed, maar nee dus...

Door Tweakers user j1nx, maandag 8 augustus 2011 15:59

Mar2zz schreef op vrijdag 05 augustus 2011 @ 18:25:
Ben momenteel aan het uitzoeken hoe ik zo makkelijk mogelijk calibre server op mijn headless draai zodat ik overal bij mijn ebookjes kan.
http://linuxserver2011.wo...erver-setup-ubuntu-10-10/
Anyone? Alsa en de hele mikmak is installed, maar nee dus...
Met alsamixer ook de juiste kanalen ge unmute? Daar trapte ik dus voor 1,5 uur lang in _/-\o_

[Reactie gewijzigd op maandag 8 augustus 2011 16:02]


Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 9 augustus 2011 09:19

Ja, tenminste, het is een xbmc live machine, standaard staan alle kanalen geunmute, maar ik heb er maar 2 nodig... Ik denk dat het komt doordat het als root draait, en root zit niet in de audio groep.

Daarom heb ik vanalles zitten prutsen om het als eigen user te draaien, maar toen kwam ik niet van de internal server error op het subsonic-adres af...

Daarna zag ik dat de beta de optie heeft om niet als root te runnen, dus alles gepurged, beta erop, en nog steeds geen succes... I haat het als het niet snel wil lukken...

######
Jaah ik heb het aan de praat! Het was een openjdk probleem. Ik heb het volgende gedaan om het op te lossen:
sudo apt-get purge openjdk-6-jre
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get install sun-java6-jdk


Daarna werkt het direct! I am happy, dit is stukken beter dan de webinterfaces voor xbmc om remote muziek te regelen...

Ow ja, thx voor de calibre-server link, ik had die al in mijn bookmarks. Grootste bezwaar is dat die ook het volledige pakket installed. Ik wil een portable server install hebben zeg maar, alleen de serverspullen. Ik ga wat in de source prutsen, kijken hoe ver ik kom.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 augustus 2011 09:15]


Reageren is niet meer mogelijk