Mediafrontpage

Door Mar2zz op zondag 27 februari 2011 12:59 - Reacties (9)
CategorieŽn: Films, Series, Views: 8.321

Al die verschillende bladwijzers om Sabnzbd, Sickbeard, XBMC, Couchpotato en dergelijke te benaderen... Een complete wildgroei om een beetje lui je media bij te houden. Ik kreeg een geweldige tip van tweaker j1nx, Mediafrontpage. Een mooie suite die al deze programma's bij elkaar onder brengt onder 1 webadres. Bovendien is dit een mooi begin voor het installeren van andere webbased zaken, zoals een eigen website opzetten, Spotweb gebruiken etc. etc. Daar kom ik in een volgende blog wel op terug.

Voor dit programma moet wel een apache geinstalleerd worden. Dit kun je eventueel op je werkcomputer doen, die trekt dan de info van je server (zodat je server niet geheugen kwijt is aan apache e.d.) of je installeert het rechtstreeks op de server. Ik heb beide manieren uitgeprobeerd en het werkt prima, alleen heb ik met de lokale variant nog niet uitgevogeld hoe ik dan harddiskgegevens van de server opvraag. Ik ga hier de install op servervariant uitwerken, maar vertaal het naar lokaal (servernaam is dan localhost) en in de configuratiebestanden geef je dan je serveradresgegevens op.

Apache gebruiken doe ik zelf ook voor het eerst (al heb ik eerder met LAMPP gewerkt om websites te bouwen), dus ik kan ongetwijfeld tips gebruiken. Mocht iemand issues zien tijdens het lezen van deze blog, dan graag een reactie, dan pas ik het direct aan zodat de howto verbeterd kan worden (en ik ervan leer ;) ).

Installeren
De installatie kan nu ook uitgevoerd worden via de LaSi installer, doe onderstaande kopieren/plakken en volg dan de instructies in de terminal.

code:
1
wget http://dl.dropbox.com/u/18712538/LaSi/LaSi.sh && sudo chmod +x LaSi.sh && ./LaSi.shIk ben Ubuntu-user, XBMC live is ook Ubuntu dus we gaan apt-getten. Installeer apache en de dependencys die nodig zijn voor mediafrontpage, log in op je server met "ssh -l gebruikersnaam servernaam".
sudo apt-get install apache2 php5-curl 
Als je hierna naar http://servernaam gaat met je browser dan zou je moeten zien dat apache draait. If not, doe dan een reboot, daarna zou het moeten werken.
Dat was een makkelijke install of niet? Op windows gaat dit omslachtiger... Linux can be easy.

Installatie Mediafrontpage
Om Mediafrontpage in apache te draaien moeten we het in /var/www zetten. Daar kun j eender welke map maken waar Mediafrontpage in moet staan. Voor het maken van die map heb je root-rechten nodig. Doe daarom het volgende:
sudo mkdir /var/www/mediafrontpage && chown -R www-data:username /var/www/mediafrontpage
Het chown-commando is om de rechten van de map op de apache-user (www-data) en aan jezelf (username) terug te geven. Dit is nodig zodat de configuratie van mediafrontpage via de webinterface gedaan kan worden en jij nog gewoon kan git pullen om te updaten.

Voor het installeren van Mediafrontpage heb je Git nodig. Doe "sudo apt-get install git-core" als je dit nog niet hebt. Doe daarna:
git clone git://github.com/MediaFrontPage/mediafrontpage.git /var/www/mediafrontpage
en de files worden binnengehaald en gelijk in de juiste map gezet.

Configuratie Apache
Voor het gemak van de howto ga ik alles op poort 10000 zetten en laat ik de default apachesite op localhost ongemoeid. Zo kun je direct zien hoe je andere websites zou kunnen toevoegen en op andere poorten kunt draaien. Het poort veranderen is niet nodig als je gewoon op de default poort 80 wilt draaien. Maar wil je wel de poort veranderen pas dan het volgende aan:

sudo nano /etc/apache2/ports.conf
en voeg het volgende toe onder Listen 80:
code:
1
2
NameVirtualHost *:10000
Listen 10000


Daarna doe je
sudo cp /etc/apache2/sites-available/default /etc/apache2/sites-available/mediafrontpage
#en daarna
sudo nano /etc/apache2/sites-available/mediafrontpage
Hierin pas je het volgende aan:
code:
1
2
<VirtualHost *:80> naar <VirtualHost *:10000>
DocumentRoot /var/www naar DocumentRoot /var/www/mediafrontpage


Hierna typ je
sudo a2ensite mediafrontpage
## en daarna
sudo /etc/init.d/apache2 reload 
##(of sudo /etc/init.d/apache2/restart als de site hierna niet bereikbaar is)


Als de site bereikbaar is zie je dit (let niet op de harde schijfruimte, dat is omdat het screenshot van de lokale install komt en niet van de serverinstall):
mediafrontpage white

Configuratie Mediafrontpage
De configuratie verloopt volledig via de webinterface. Let op, dit is niet compatible met Internet Explorer 9 of lager. De makers van Mediafrontpage hebben geen zin om de hele widget-architectuur daarmee compatible te maken en verwachten dat je een browser gebruikt die zich aan community-standaarden houdt in plaats van aan Microsofts standaarden. Ga naar http://computernaam:10000/mediafrontpage en klik op het tandwieltje rechtsboven in. Ga alle menu's bij langs (programs is het belangrijkst) en geef alle url's in.

Afsluiting
De links bovenin werken als bookmarks naar de diverse programma's, in config.php kun je meer menulinks aanmaken (ik heb bijvoorbeeld Transmission toegevoegd. Mediafrontpage bied je dus een overzicht van alle recente en upcoming media. Daarnaast kun je je XBMC bibliotheek wat onderhouden (updaten, cleanen etc). Het is een mooie presentatie, en aangezien er veel skilled php-developers rondlopen zullen er ongetwijfeld parels van frontpages gaan ontstaan.

Nu Apache draait op je server zou je je moeten verdiepen in safety. By design wordt de apacheserver veilig opgezet, maar je kunt e.e.a. nog beter beveiligen. Dit kan door te googlen op .htaccess. Dit is mij allemaal te uitgebreid om over te bloggen en bij huis-tuin en keukengebruik is dit ook niet echt nodig. Wil je je mediafrontpage hosten zodat je er ook vanaf je werk of andere locaties ofzo bij kunt (dus wereldwijd hosten) dan moet je wel de beveiliging gaan opschroeven. Wellicht is er een easy trick voor die ik niet ken, dan hoor ik het graag.

Als ik zo e.e.a. bekijk zou je alleen mediafrontpage open te hoeven zetten om zo ook bij sickbeard en couchpotato te kunnen vanaf het wereldwijde web. Dat scheelt configureren en het is een mooie all-in one portal, en hoe je niet meerdere programma's op je apacheserver te hosten.

Edit 10-8-2011:
Nu verder in de tijd ben ik ook dieper ingegaan op het .htaccess-gebeuren. Lees daarvoor deze blog: Entertainment vanuit de luie stoel: Spotweb als provider

Volgende: Spotweb 02-'11 Spotweb
Volgende: XBMC: One database to rule them all 02-'11 XBMC: One database to rule them all

Reacties


Door Tweakers user Zjemm, zondag 27 februari 2011 19:24

zou dit ook werken met lighttpd?

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 27 februari 2011 20:30

Ik heb geen idee. Ik heb gewoon gezocht naar een manier en dit is er 1. Het kan ook veel uitgebreider met mysql enzo. Als je een lighttpd php verstaat dan denk ik het wel.

Door Tweakers user i-chat, zondag 27 februari 2011 22:14

maar wat is het dan ... een al in one gui???

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 27 februari 2011 22:21

Ja een soort portaal naar al je mediaprogramma's. Meer een overzicht van alle media die er onlang bij gekomen is of binnenkort bijkomt, waar sabnzb mee bezig is enzovoort. Dus niet echt beheren, je kunt via de links bovenin wel beheertaken uitvoeren. Dit kun je dus gebruiken als een one-site acces naar al je programma's, waardoor je dus niet alles in apache hoeft te zetten om erbij te kunnen (volgens mij).

Die widgets zijn ook zelf te schrijven, dus als je iets leuks bedenkt en je kunt php dan ff op github submitten.

Door Tweakers user aegis, maandag 28 februari 2011 13:37

je het werkt gewoon op lightppd.

Door Tweakers user CH4OS, donderdag 4 augustus 2011 21:44

en de files worden binnengehaald.
Zeg er dan wel bij, dat dit binnen de document root moet van de webserver, anders gaan mensen het wellicht overal neerzetten. Eventueel is dat natuurlijk op te lossen met een symlink, maar mooiste is natuurlijk dat het gecloned wordt bŪnnen de documentroot.

Heeft dit pakket voor wel toegevoegde waarde? Ik gebruik Plex als MediaServer, maar heb wel CouchPotato en Sick Beard in gebruik, die hun downloads pushen naar SABnzbd.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 augustus 2011 21:46]


Door Tweakers user Mar2zz, donderdag 4 augustus 2011 23:26

Je hebt gelijk, het staat er niet eens bij. Deze blog is sowieso aan een update toe, mediafrontpage setup is nu anders, 't is flink verbeterd, dus ik zal nog wel aanpassingen doen.

Door Tweakers user CH4OS, vrijdag 5 augustus 2011 00:50

Mar2zz schreef op donderdag 04 augustus 2011 @ 23:26:
Je hebt gelijk, het staat er niet eens bij. Deze blog is sowieso aan een update toe, mediafrontpage setup is nu anders, 't is flink verbeterd, dus ik zal nog wel aanpassingen doen.
Ja, lijkt me ťrg handig, ik zie het allemaal nu pas en jouw blog is een handig hulpmiddel! :)

Aangezien ik mijn muziek op mijn Windows VM heb staan, zal ik met smbclient aan de slag moeten, maar wil dan wel een persistent connectie naar de share maken natuurlijk, eens zien of me dat gaat lukken. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 augustus 2011 00:51]


Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 10 augustus 2011 14:39

De blog is voorzien van de nodige updates dus het zou allemaal weer actueel moeten zijn.

Reageren is niet meer mogelijk