Een kleuter achter de pc

Door Mar2zz op maandag 13 december 2010 18:44 - Reacties (12)
Categorie: Kindercomputer, Views: 6.490

Even een andere blog van mijn kant tussen al dat downloadgeweld door. Ik had geen tijd om een blog te schrijven over torrent-automation, mythtv, tvheadend of andere media-musthaves. Die komen dus nog. Ik had geen tijd omdat ik, naast dat ik het druk had, een kleuter thuis heb die ook tijd achter de computer wil doorbrengen. Daar heb ik natuurlijk niets op tegen, mits met mate, en wel volledig verantwoord bezig natuurlijk.

Dit alles hoef niet perse op linux. In windows/mac is zoiets ook wel te doen. De programmaatjes zijn crossplatform voor zover ik weet.

Onderwijsdistributie
Linux of eigenlijk Canonical van de Ubuntu's heeft daar iets moois voor, een speciale distributie, Edubuntu, waarmee je een pc inricht speciaal voor kinderen. Met wat handwerk is het ook prima geschikt te maken voor kleuters. Je kunt erin dualbooten, maar je kunt het, als je al een linux draaiend hebt, de pakketten ook los installeren voor een speciaal aan te maken gebruiker. Deze laatste setup gebruik ik zelf, zo kan ik via snel gebruikers wisselen makkelijk en snel switchen.

Eventueel zou je natuurlijk Edubuntu virtueel kunnen installeren met bijvoorbeeld Virtualbox. Mocht je willen kijken of het je wat lijkt, ook als je al wat oudere kinderen hebt (ik ga in deze blog richten op kleuter omdat ik zelf een vierjarige in huis en daarvoor ben ik ermee bezig geweest), dan kun je hier een Weblive! versie uitproberen. Hoe deze virtuele eruit ziet heb ik geen idee van overigens.

Edubuntu in het kort
Edubuntu is een afgeleide van Ubuntu. Deze versie van Ubuntu is gericht op onderwijs. Edubuntu is zo opgezet dat je bij kan houden wie wat doet, wie wat mag doen en dit kun je allemaal opdelen in gebruikers, klassen, niveau's etc etc. Edubuntu zit vol programma's die gericht zijn op leren, leren omgaan met muis en toetsenbord, maar ook gewoon het leren rekenen, taalbegrip, lezen, typen, tekenen. Een kanttekening moet wel geplaatst worden. Veel is nog onvertaald, dus het is vooral heel geschikt voor engelstalig onderwijs. Dat vertalen kunnen we zelf wel aan bijdragen. Linux is open source, edubuntu is dat ook, dus je kunt vertalingen aandragen. Vaak kun je zo je steentje bijdragen aan dit besturingsysteem. Ik ga daarom ook niet het hele besturingssysteem bespreken, maar alleen de leuke kleutersoftware.

Een bureaublad voor kleuters
Kleuters hebben nog groffe motoriek, maar kunnen dit al wel leren verfijnen. Een muis is daarom soms nog lastig te gebruiken, maar dat leren ze snel genoeg. Je wilt daarom een bureaublad hebben dat overzichtelijk is, grote, duidelijke iconen heeft, en waarop verder niets gedaan kan worden dan datgene wat je aanbiedt. In Ubuntu kun je edubuntu gewoon via Synaptic installeren, je kunt dan zelf onder Gnome of andere desktopmanager blijven werken, het gaat om de extrasoftware. Je krijgt daardoor wat items in je eigen menu erbij, maar dat kun je wel weer aanpassen.) Maak ook een nieuwe user aan onder systeembeheer voor je eigen kiddo en log daarop in.

De standaard taakbalken en menuitems kun je weggooien, al is het handig om eerst alle kleuterspellen op het bureaublad te slepen vanuit het menu. Een overzichtje van wat ik zelf heb gepakt (en verderop bespreek):
- gCompris [je compris=ik begrijp] = musthave! complete suite met leerzame spellen.
- Tuxpaint = leuk en overzichtelijk tekenprogramma
- Potato Guy = plakplaatjes ding
- Ri-Li = Snake achtig treinspel
- Blinken = kleurenmemory
- Marble = Een aardbol die op verschillende manieren is te bekijken (te ingewikkeld voor kleuters, maar leuk om als ouder uit te leggen waar iets is e.d.).
-Mozilla Prism = voor het 'lokaliseren' van webpagina's/flashgames

Zodra je al je spellen/prism's/flashgames naar keuze op het bureaublad hebt kan je in linux de pictogrammen vergroten door met de rechtermuis erop te klikken en te resizen. Ook kan je de pictogrammen vervangen via Eigenschappen voor elk willekeurig plaatje dat je kunt vinden (jpg, png, e.a.).

Ik heb zelf ook nog een taakbalk gemaakt met een afmeldknop en deze taakbalk breed gemaakt en de iconen ook daarin ingehangen. Zo krijg je een bureaublad waar een kleuter verder niets kan, behalve spelletjes selecteren. Zo kan je kleuter lekker prutsen zonder dat je besturingssysteem naar de mallemoer gaat. Natuurlijk mag dit gebruikersaccount ook geen beheerdersrechten hebben.

Een voorbeeld Kleuterblad (klik voor groot):
Schermafdruk kleuterOS

gCompris:
Een leuk en uitgebreid en configureerbaar programma. Hier zit alles in, van spelletjes voor groep 1 tot groep 8. Van memory tot staartdelingen. Voor kleuters zijn vooral de eerste secties interessant. De andere secties kun je gewoon uitschakelen zodat ze daar niet bij kunnen. Bij veel van de spelletjes moet je wel even uitleggen hoe het werkt, of helpen als het niveau net iets te hoog wordt. De spelletjes hebben soms een leercurve, gedaan met levels, dus als doolhof 1 doorlopen is komt doolhof 2 en die is net iets lastiger.

gCompris

Tuxpaint
Erg leuk, 1 van de favorieten van mijn zoontje. Een photoshop voor kinderen. De knoppen zijn behoorlijk groot en met stempels en toverstokjes zijn in een handomdraai de leukste scenario's te tekenen. De stempels zijn foto's of tekeningen die je kunt in verschillende grootte's kunt plakken op de tekening. Met toveren kun je de tekening aanpassen. Enorm goed programma voor het stimuleren van de creativiteit en motoriek.

Tuxpaint

Potato Guy
Leuk, pizza bakken met ingrediŽnten neerkwakken, meneer aardappelhoofd aankleden, een kasteel vol pinguÔns, een kerstkaart maken, wonen op de maan. Klik en sleepspel met verschillende achtergronden. Een soort tuxpaint met minder vrijheid maar meer leiding. Doet het ook erg goed.

Potato Guy

Ri-li
Nog best wel ingewikkeld, de trein rijdt rond als een snake en moet alle wagonnetjes verzamelen en wordt steeds langer. Na wat oefenen haalt mijn zoontje al feilloos het 1e level. De 2e is al een stuk lastiger. Maar het is ook leuk voor papa.

Ri li

Prism
Mozilla Prism is een browser waarbij je de navigatie en menu's helemaal weg kunt laten. Je kunt hiermee dus pagina's of spelletjes vastzetten. Ik heb het zelf gebruikt voor een aantal Youtube-query's (mickey mouse enzo) en een aantal flashgames van het web. Flashgames/films haal ik zelf uit een webpagina met een speciale firefoxaddon, sla ik lokaal op en maak er vervolgens ook een "Prism" van. Zo kun je leuke filmpjes en games verzamelen die je tegenkomt tijdens het browsen en toch veilig aanbieden aan je kleuter.

Screenie van een in Prism opgesloten flashgame van het web
Flashgame in Prism
Screenie van Youtube in een Prism (safesearch aan en zoeken op donald duck bv)
Youtube prism Donald Duck

Afsluiting
Een kleuterpc is niet al te veel werk, helemaal niet als je edubuntu erbij pakt. Alle programma's zijn opensource en volgens mij ook op de meeste besturingssystemen wel beschikbaar. Linux leent zich in mijn ogen erg goed voor het bouwen van zo een systeem.

Alle bovengenoemde pakketten (op prism na) zijn standaard onderdeel van Edubuntu. En daarin is nog veel meer, dus het systeem kan "meegroeien" met het niveau van een kind. Je kan ze steeds meer mogelijkheden geven en steeds meer uitdaging.

Toch kun je door een aparte gebruiker aan te maken je systeem beveiligen tegen kinderfoutjes, zoals bijvoorbeeld het verwijderen en verplaatsen van items. rare websites weren door prism te gebruiken, leuke leerzame games aanbieden in kleine hoeveelheden (een website vol flashgames is vaak overkill qua keuze en door het met Prism in te sluiten krijg je hier volledige controle over en kan je nog eens verrassen met een nieuwe game).

Ik zie aan mijn zoontje hoe leuk hij het vind dat hij een "eigen" computer heeft en hoe trots hij is dat hij kikkers en vliegtuigen tekent (of eigenlijk stempelt). De leukste combinaties komen naar voren. Bovendien is het leuk om samen met hem op zijn niveau wat dingen achter de pc te kunnen doen. Ik ben daar zo enthousiast over dat ik het maar in deze blog heb neergegooid. Als iemand nog tips heeft voor leuke kleuterapps (of peuterapps, heb ook nog een 1-jarige) die hier niet genoemd zijn dan houd ik me sterk aanbevolen.

Volgende: Transmission 12-'10 Transmission
Volgende: Open Source: Automatisch ontdekken 12-'10 Open Source: Automatisch ontdekken

Reacties


Door Tweakers user Quindor, woensdag 15 december 2010 13:17

Wat een toffe post en een leuke manier om kinderen computers te leren! Zo te zien zou alles ook heel erg geschikt zijn voor een touchscreen. :)

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 15 december 2010 13:55

De meeste applicaties draaien als 800x600 (ongeacht je default resolutie, maar wel fullscreen), dus dat zijn megaknoppen, en prima voor vingers. Als het touchscreen muisklikken simuleert dan zal alles gewoon werken, maarruh touchscreen en kleuters... Is een tablet daar niet wat duur voor? ;-)

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 15 december 2010 14:58

Mijn oudste (5 jaar) heeft een eigen PC met Linux Mint. Onder andere omdat hij van mij ook af en toe op youtube naar filmpjes mag kijken (of kan dat op dePrism/ edubuntu desktop?)
Verder is voor hem nu ook heel leuk: TuxMath (rekensommen uit de ruimte schieten)

Mijn dochter (2,5 jaar) krijgt binnenkort ook Edubuntu op haar PC (staat nu ook Mint op). Daar heeft deze blog wel voor gezorgd!

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 15 december 2010 15:25

Leuk dat deze blog daarvoor gezorgd heeft! Leuk compliment.

Youtube kan goed met prism. Prism is eigenlijk een gestripte firefox, dus het kan alles doen wat firefox kan, alleen menu's en dergelijke ontbreken standaard. Youtube kan genavigeerd worden via de filmpjes, search, fullscreen etc. Ik heb een aantal searches vastgezet.

Voorbeeldje toegevoegd aan de blog van Donald Duck in Youtube.

Ik vond hier nog een artikel met wat leuke game-verwijzingen:
http://maketecheasier.com...x-for-children/2010/07/21

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 december 2010 18:38]


Door Tweakers user wiggerd, woensdag 15 december 2010 23:25

Erg leuke blog!
Mijn dochter, 5 jaar, met een beperking, weet heel goed haar weg te vinden in de apps van edubuntu. al een paar jaar geleden drukte ze al mijn laptopscherm zowat kapot om eea aan te wijzen. 3 jaar geleden een touchscreen gekocht met ubuntu erop, netbook-laucher erop en echt ontzettend leuk om te zien hoe ze er wegwijs mee weet.

Gr Floris

Door Tweakers user Mar2zz, donderdag 16 december 2010 08:08

haha dat schermdrukken komt me heel bekend voor. eigenijk geeft dat ook wel aan hoe intuitief touchscreens zijn. linux heeft als prettig voordeel dat je dubbelklikken om te openen kunt uitschakelen.
eigenlijk bijzonder dat zo weinig mensen met jonge kinderen deze distributie kennen terwijl het zo optimaal is voor spelenderwijs leren.

Door Tweakers user BeosBeing, donderdag 16 december 2010 14:23

Mijn zoon is 5 (bijna 6) en voor hem zijn de Edubuntu-paketten ook een goede keuze.
Op een van mijn oude PC's heb ik ook een tijdje gCompris, Tuxpaint, Tuxcommander (tellen, rekenen ŗ la space invaders) en een paar andere kinderprogramma's gehad (draaide allemaal prima op een Duron 850).

Aan een eigen PC voor hem zijn we nog niet toe (o.a. financiŽel) maar af en toe op een van de ouders hun pc/notebook 'spelen' is natuurlijk prima te realiseren, zeker als je ze leert inloggen met hun eigen naam.

Die kleuterdesktop is leuk, zeker als je het zo kunt configureren dat je zelf wel de normale desktop te zien krijgt. Een How-to daarvoor zou ik appreciŽren. Verder vind ik dat Ubuntu na 6.06 erg zwaar is geworden en wijt dit vooral aan Gnome (KDE vind ik helemaal verschrikkelijk, was in 1999 al veel te zwaar) zodat mijn voorkeur nu uitgaat naar LXDE.

Om gelijk even te reageren op je vorige blog Entertainment vanuit de luie stoel: Ouderlijk toezicht het volgende. Dichttimmeren van inhoudelijk vervelende websites vind ik minder belangerijk, zeker als je al zoiets als Prism gebruikt. Je bent er, als het goed is, nog altijd bij als ze bezig zijn, al was het maar omdat ze vaak hulp vragen, en dus kun je ingrijpen. Datzelfde geld, in mindere mate, voor de tijdslimitering, je hebt het zelf in de hand. Als ze groter worden, en dus zelfstandiger, wordt het natuurlijk meer een issue, al moet je ze natuurlijk wel de gelegenheid geven zichzelf voor te lichten zodat ze weten wat een ander, puberend kind met ze wilt proberen.

Het steeds op het scherm drukken komt mij ook bekend voor, gelukkig hangt de gewone TV nu hoog genoeg aan de muur. Mischien daarom toch maar dat touchscreen-scherm van de Aldi overwegen als ik toe ben aan het vervangen van mijn 19" met 1280◊1024.

En in die website vol flashgames (onder Windows) kan hij redelijk goed zijn weg vinden, en al zou hij mischien de makkelijke snelle knoppen naar Race-games, Auto-games, Mario-games appreciŽreen. het lijkt het me dat zelf leren zoeken ook zinvol is.

Gezien zijn enige Windows-spellen nu Cars (en Cars de internationale Race) en die (eerste) heeft hij ook op de Wii. zal hij aan Windows nog niets missen en dus als het tijd wordt voor een eigen computer (netbookje oid) is edubuntu of lubuntu een veel betere keus.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 december 2010 17:08]


Door Tweakers user Mar2zz, donderdag 16 december 2010 16:41

leuk uitgebreide reaktie. edubuntu is ook verkrijgbaar als pakket in synaptics. installeer gewoon lubuntu als main OS voor jezelf. maak dan een gebruiker aan voor je kind en install edubuntu-desktop

Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 17 december 2010 17:04

Mijn reacties zijn altijd erg lang, sorry

Verder, ik draai al een tijdje *buntu derivaten enkel als live-cd (om partities te schuiven, 40Gb is weinig ook al heb je 2 HDD's van dat formaat, zeker als er naast Beos (Max edition) en 2 Linux-distro's ook Windows op moet (met Civiliation, Morrowind, IL2, Empire Earth, Cossacks enz ) en heb me al een tijdje niet meer verdiept in de werking van het systeem an sich, weinig tijd met een vrouw die aandacht wilt en vind dat ik er al teveel achter zit (tweakers lezen en reacties posten) en kind dat ook aandacht wilt en funnygames.nl (is een duron-850 dan weer te langzaam voor) doen.
Lubuntu bestond toen nog niet, vandaar dat ik uit kwam bij U-lite (0.8 rc = 8.04lts) en Masonux (8.04, er zijn ook 9.04 en 9.10beta maar met Lubuntu, LXDE mint, peppermint hoeft het voor hem niet meer). Op dit moment staat ook WattOS 2.0 (=10.04) op de 'te bekijken' lijst, vanwege het lts-karakter van 10.04 staat die bij mij hoger als Lubuntu 10.10 (10.04 bleef beta).

Vorige keer had ik gekozen om de leuke games los te installeren (geen aparte user), dat heb ik in ieder geval zo gedaan bij de PIII@1Ghz voor m'n schoonouders (grote familie) hier. http://maps.google.com/ma...indanao,+Philippines&z=11 . Ze vinden wel dat de electriciteitsmeter erg hard loopt als het ding aan staat.

Maar als ik het goed begrijp, dan kun je het pakket edubuntu-desktop zo installeren dat het alleen voor een bepaalde gebruiker actief wordt. En mischien is het heel simpel, maar dat laatste betrof nou net m'n vraag voor een how-to, installeer je het vanaf de account van die tweede gebruiker (moet je die wel aan de sudo-ers groep toevoegen) of op de eigen gebruiker waarna je het activeert/configureerd voor de betreffende gebruiker(s) ? Ik heb geen zin zelf met die desktop opgescheept te zitten.

Door Tweakers user Mar2zz, zaterdag 18 december 2010 10:09

Je begrijpt het goed. Je kunt ook alle programmaatjes los installeren, maar in synaptics zelf heb je dus ook het pakket edubuntu-desktop waarmee je alles ineens krijgt. maar dan neemt ie ook artwork enzo mee.

Je hoeft niet naar de andere gebruiker te gaan om te installeren. Als je een compleet andere desktop gebruikt dan kun je daar voor het aanmelden voor die desktop kiezen, en die keuze blijft vaststaan. Je kind hoeft dus ook niet in de sudo'ers groep te zitten.

Door Tweakers user BeosBeing, maandag 20 december 2010 09:46

Kijk, daar heb ik wat aan, bedankt. Ik ga er denk ik volgende week iets mee proberen. Losse programmaatjes scheelt schijfruimte maar ook Ik heb dan een weekje vrij en kan dan misschien ook weer eens proberen het P4@3Ghz-desktop-systeem terug bootend van HDD te krijgen. (Nu geeft dat ding steeds de melding NTLDR is missing en met sommige CD's (linux distro, bepaalde windows CD's) start hij wel op en met andere (windows) CD's niet. De bekende recepten met fixmbr en fixboot vanaf de 'herstelconsole' helpen niet, dus mischien zijn beide (40Gb) HDD's daar beschadigd en anders licht het mischien aan het bios (heb ik al geflasht met wat Medion op de site heeft staan). Kortom, het probleem echt oplossen kost waarschijnlijk meer als een nieuwe pc, maar als het ding wel met Lubuntu/Edubuntu draait is het ook al leuk, maar bij een multiboot systeem begin je meestal met Windows.

Verder hebben we net gisteren een 10" netbookje gekocht met Athlon II Neo K125 ( en Radeon Mobile 4225) Acer Aspire One 521http://www.bcc.nl/product/acer-ao521-cham voor gezamelijk gebruik (naast de 17" met Athlon X2 PM320 en Radeon 4570, PB Easynote LJ71) dus nu hoeft er weer wat minder 'gevochten' te worden over 'wie er op de computer mag', m'n vrouw (facebook, youtube religieuze muziek), m'n zoon (funnygames.nl, youtube gummybear, tekenfilms) of ik.

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 december 2010 11:34]


Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 20 mei 2011 17:26

Inmiddels is op de P4 Edubuntu geÔnstalleerd (tripple-boot met BeOS en WattOS 2.0, die laatste krijgt binnenkort nog een update naar 3.0). Wel merk ik dat de Gnome-desktop toch wat zwaar is voor dit systeem, vooral al hij uit de slaapstand gehaald wordt, duurt het zo lang voor hij reageert dat de screensaver alweer opnieuw geactiveerd wordt. Dit wordt erger naarmate hij langer aan staat. Binnenkort toch maar vervangen.

Over WattOS, wat in principe ook Ubuntu met LXDE is, ben ik nog niet helemaal uit. Volgens mij waren Masonux en U-lite toch lichter (kan zijn omdat die 8.04 waren), maar ik heb ook het idee dingen te missen.

Reageren is niet meer mogelijk