Open Source: Automatisch ontdekken

Door Mar2zz op maandag 6 december 2010 21:04 - Reacties (5)
CategorieŽn: Addons, Series, Views: 4.212

Dit is de zevende post van een serie artikelen die beschrijven hoe je een dedicated mediacenter installeert. Het doel is om stapsgewijs uit te werken hoe je een pc kunt inzetten voor het kijken en verzamelen van allerlei soorten media.

Deze blog kan beschouwd worden als een tussendoortje. Ik ga hier niet uitgebreid in op de installatie van zaken en dergelijke, maar beschrijf hoe je al mediaconsumerend meer over je smaak kunt leren en daardoor meer media kunt vinden gebaseerd op die smaak.

Inleiding
Jaren geleden toen ik een xbox kreeg van een vriend zag ik, nadat ik de xbox had gemod en XBMC erop had gezet, dat ik een last.fm username en wachtwoord op kon geven. Geen idee wat dat was en een korte speurtocht op het web leerde me dat het een community was waar mensen hun muziek heen scrobblen. Scrobblen houdt in dat je zodra je een nummer draait, je de albumnaam, artiestnaam en tracknaam naar last.fm stuurt. Het leek me toentertijd niks, ik vroeg me af wat je eraan had en ik wist zelf wel wat ik draaide, waarom zou de wereld dat moeten weten.

Na een flinke tijd muziek downloaden raakte ik echter in een impasse. Ik had aardig wat muziek verzameld, een paar duizend nummers, maar luisterde er maar een klein percentage van. Ik had alles verzameld wat ik me kon herinneren wat ik leuk vond en dat wat ik af en toe via via als tip kreeg. Ook wist ik niet helemaal zeker wat mijn muzieksmaak nou was. Als iemand het vroeg dan antwoordde ik gewoon: Nou, van alles en nog wat. Ik had ook wel vanalles maar ik luisterde alleen maar nog wat. Maar dat bleek pas toen ik me inschreef bij Last.FM in februari 2008. Er ging letterlijk een wereld voor me open dankzij XBMC en zijn scrobble-functie.

XBMC en muziek scrobblen
XBMC heeft een ingebouwde last.fm client functie, deze is te activeren bij de muziekinstellingen. Er is er ook een voor Libre.fm, die gebruik ik zelf niet. Elk muziekje dat ik draai (of mijn gezin eigenlijk) wordt gestuurd naar last.fm. Last.fm houdt het voor me bij. Als je je inschrijft en je hebt ongeveer 1000 nummers gescrobbled, dan wordt het ineens heel interessant.

Je krijgt buren, muzikale buren, mensen die overwegend hetzelfde draaien als jij. En omdat zij overwegend hetzelfde draaien is de kans heel groot dat artiesten draaien die jij misschien niet kent, maar die je wel heel goed vindt of gaat vinden. Dit zijn de "Neighbours Recommendations". Op last.fm zijn ook recommendations te vinden op basis van 'Similar artists" of "similar tracks".

Hoe meer muziek je draait en scrobblet, hoe beter de recommendations worden. En ik had ineens weer inspiratie hierdoor. Ik leerde artiesten kennen waar ik nog nooit van had gehoord, maar waar ik per direct fan van was. En door last.fm leerde ik ook nog eens veel over die artiesten, en met welke artiesten zij samenwerkten, door welke ze geinspireerd waren, of op welke artiesten zij leken kwa stijl.

Om een en ander makkelijker te maken in de intense verzamelwoede die ik hiervan kreeg heb ik in die tijd met Samurize een last.fm client gemaakt die gekoppeld was aan foobar2000 en die koppelde gegevens naar indexsites en die weer naar Sabnzbd zodat ik een album met 2 kliks kon binnentanken. Dit alles was in mijn windows-tijd overigens, ik heb geen idee of de client nog werkt, hier staat er een filmpje van. Mijn muziekverzameling is meer dan vertienvoudigd in 2 jaar tijd. Nog steeds draai ik daar maar een percentage van, maar het is heerlijk om te weten dat je nog genoeg onontdekte juweeltjes hebt staan.

Er is overigens 1 nadeel aan dit scrobble gebeuren. Mijn hele gezin scrobblet op mijn account. Nu is dat natuurlijk niet echt een nadeel, maar Bert en Ernie, Ellie en Rikkert, het komt allemaal in mijn profiel terecht. Af en toe ga ik dat handmatig verwijderen, ik hoef geen recommendations van muzikale Bert en Ernie buren of Celine Dion buren.

XBMC heeft hier overigens wel een oplossing voor. In XBMC kan je meerdere profielen aanmaken. Een extra profiel zorgt ervoor dat je je voordat XBMC helemaal is opgestart je een keuze krijgt om een profiel te kiezen. Binnen zo een profiel kun je alles compleet anders instellen. Andere skins, andere bronnen, etc etc. Dus ook een andere last.fm account om naar te scrobblen. Omdat hier vrouw en kinderen rondlopen moet zo een profielkeuze van te voren maar niet. Gebruiksvriendelijkheid is prioriteit 1 in zo een geval. En dat is XBMC.

XBMC heeft addons om artiestinformatie te zoeken bij je muziek. Deze kan ook van last.fm komen (er zijn meerdere addons voor), zo leer je nog eens wat als je door je muziek scrollt. Eerder heb ik bijvoorbeeld al lyrics genoemd . Ook cd-covers worden automatisch gezocht. Je verzameling wordt automatisch verrijkt.

XBMC en series scrobblen
Ik was vandaag aan het grasduinen door de addons en zag ineens dat er een serie-scrobbelaar tussenzit. Trakt heet de addon. Deze scrobblet je tv-shows naar trakt.tv. Ik kende het nog niet, maar heb me net geregistreerd. Misschien wordt dit wel net zo een openbaring als last.fm, al is er natuurlijk veel meer smaakjes muziek dan smaakjes tv-series. Maar toch! Niets is zo fijn als een serie ontdekken waarvan al een paar seizoenen zijn uitgezonden, zodat je je een week of wat 's avond kan vermaken met een een aflevering of twee tot je bij de laatste bent.

Een poos geleden heb ik eens lopen speuren wat nou volgens internet de beste tv-series waren. Het web kwam met twee parels op de proppen die ik nog niet kende maar nu nog steeds onder de 'best tvshows ever!' schaar. Ik kon beide series alle seizoenen in een ruk uitkijken want alles was compleet en de series waren afgerond. Geweldige ervaring, alsof je in een film zit die dagenlang duurt!

Ik hoop dat me dit vaker gaat overkomen door te scrobblen naar tract.tv.

XBMC en films scrobblen
Helaas. Dit is er nog niet, of in ieder geval, er is nog geen plugin voor XBMC. Er is al wel een website voor. En als je gebruik maakt van een speler uit dit lijstje, Windows Media Player, DivX Player, Media Player Classic, Zoom Player, Haihaisoft Universal Player, GOM Media Player, CyberLink PowerDVD, The KMPlayer, MV2 Player of BS.Player, dan kun je al beginnen met scrobblen.

Op het XBMC en Whiwa forum zag ik dat er al over gepraat werd, dus deze plugin gaat er zeker komen. Ik hoop binnen korte tijd. Net als bij last.fm zal het vast zo zijn dat een grotere hoeveelheid scrobbles garant staat voor een betere match met andere scrobbelaars. En dan komen vast weer van die ongeziene parels bovendrijven, die niet in de IMDB Top 250 staan, maar wel goed aansluiten bij jouw filmsmaak.

Afsluiting
XBMC kan je connecten met like-minded's. Ook dat valt dus te automatiseren. Via addons is XBMC te linken allerlei sociale communities zoals Twitter, facebook, flickr, picasa webalbums etc. Wat er te twitteren valt vanuit XBMC heb ik niet onderzocht. Ik ben nog niet geraakt door het Twittervirus.

Wat mij wel te pakken heeft is de ontdekkingstocht door muziek, films en series (en boeken, maar daar heeft XBMC niets mee van doen). Automatisering maakt dit alles zoveel makkelijker. Vandaar ook mijn blogs over XBMC, Sickbeard en Couchpotato.

Media komt tot leven als je het verrijkt met achtergrond informatie. Doordat voornoemde systemen automatisch deze informatie erbij zoeken heb je er geen omkijken naar, hoef je er geen moeite voor te doen en heb je het toch voorhanden. Door deze informatie verfijn je je wensen en sluit je media steeds beter bij jou aan. Je gaat het kaf van het koren scheiden en haalt de krenten uit de pap... En dat vanuit je luie stoel.

Vanwaaruit ik zometeen de 5 december aflevering van de veelbelovende serie The Walking Dead ga kijken. Net ontdekt, in ieder geval erg leuk voor alle fans van het genre post-apocalyptisch/resident evil/splattermovie/zombies.

Volgende: Een kleuter achter de pc 12-'10 Een kleuter achter de pc
Volgende: Open Source: CouchPotato 12-'10 Open Source: CouchPotato

Reacties


Door Tweakers user arjen9551, maandag 6 december 2010 23:16

Vanwaaruit ik zometeen de 5 december aflevering van de veelbelovende serie The Walking Dead ga kijken. Net ontdekt, in ieder geval erg leuk voor alle fans van het genre post-apocalyptisch/resident evil/splattermovie/zombies.
Ik lees de comic momenteel, ook een echte aanrader! Miss dat ik daarna de serie nog eens ga bekijken.

edit: overigens erg informatieve blog die je bijhoudt! Heb hier thuis nog een spare PC staan en had dit project zelf ook al in mn achterhoofd. Denk dat ik toch binnenkort maar eens aan het stoeien ga met XBMC, zeker met de NAS die ik recent heb aangeschaft lijkt me dan een goede combi.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 december 2010 23:17]Door Tweakers user Chrisjuh_15, zondag 12 december 2010 17:42

Wederom een top blog! Heb je nog meer delen? :)

Door Tweakers user GoVegan, woensdag 15 december 2010 11:33

oh dat WHiWA.net samen met xbmc zou echt erg tof zijn, helemaal als het ook nog voor series gaat werken.
we wachten af....

Door Tweakers user tjeerdoo, zaterdag 15 januari 2011 16:05

http://code.google.com/p/xbmc-xtweet/

Features∂

* Tweet about the song/video that you have playing
* Update your status
* View your Friends Timeline
* Followers and Following
o view the user's timeline
o @mention the user
o send them a Direct Message
o view their Following and Followers lists
* Direct Messages
o send Direct Messages
o view the Direct Messages you have sent and received
o reply to and delete Direct Messages
* @reply to Tweets
* edit your account settings

Heb het een tijdje gebruikt maar op een gegeven moment word je gek van alle update's van mensen die je volgt..ze knallen gewoon op het scherm terwijl je lekker een series of filmpie aan het kijken bent.(dit is overigens wel uit te zetten) En vraag me ook af of je volgers blij zijn met alle tweets over zaken die je aan het kijken; je moet echt bezeten van twitter zijn...bij mij is de liefde alweer een poosje voorbij :P
bent..

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 januari 2011 16:06]


Reageren is niet meer mogelijk