Sickbeard

Door Mar2zz op vrijdag 3 december 2010 11:43 - Reacties (14)
Categorieën: Downloaden, Series, Sickbeard, Views: 17.229

Dit is de vierde post van een serie artikelen die beschrijven hoe je een dedicated mediacenter installeert. Het doel is om stapsgewijs uit te werken hoe je een pc kunt inzetten voor het kijken en verzamelen van allerlei soorten media.

Bij deze posts ga ik ervan uit dat het onderliggende OS Ubuntu is (XBMC Live Dharma of Lucid Lynx server of desktop). Kijk hier voor de installatie van XBMC Live en hier voor Sabnzbdplus. Sabnzbdplus is een vereiste voor Sickbeard.

Overigens zijn alle programma's die ik beschrijf crossplatform, dus ook beschikbaar voor Windows en/of OSX.

De terminal schrikt blijkbaar af als ik de reacties lees in de vorige blogs. Ik ga er daarom vanuit dat je zelf OF gewoon naar de mappen en bestanden gaat met een normale verkenner of dat je inderdaad een terminal gebruikt en de commando's volgt. ik zal ze er daarom wel bij blijven zetten.

Korte geschiedenis Sick Beard
Hier kon ik niets over vinden. Dus ik rammel maar wat. Ik ken het programma via mond-op-mond reclame. Het lijkt een piratennaam, wat wellicht ook zo bedoeld is omdat Sick Beard een programma is wat het downloaden van afleveringen van tv-series automatiseert. Sickbeard is primair geschreven voor gebruik met nieuwsgroepen, maar er is ook 'beperkte' torrent-ondersteuning.

Een maand terug maakte ik nog volop gebruik van de RSS-feeds van Sabnzbdplus, waarbij ik een RSS feed van indexsites maakte waarmee ik ook series binnenhaalde. Op zich werkte dit prima, maar Sab downloade ook afleveringen dubbel als ze 2 keer werden gepost en had het niet in de gaten als het een aflevering oversloeg omdat de RSS feed te strak stond afgesteld. Sickbeard zou dit allemaal voorkomen en nog meer kunnen. Dus ik besloot het te gaan proberen en binnen 10 minuten had ik het draaien en was meteen laaiend enthousiast. De integratie met XBMC is geweldig, dus dat komt ook nog eens goed uit.

Sickbeard is een programma wat communiceert met Sabnzbdplus. Andere usenet-programma's werken er op zich ook wel mee, maar met Sab is echt een huwelijk aangegaan. Dus als je van 100% van de features van Sickbeard gebruik wilt maken dan moet je ook Sabnzbdplus installeren (zie mijn blog daarover).

Ik leun bij deze blog zwaar op deze engelstalige tutorial. Had het zelf niet kunnen verzinnen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/1290083829.jpeg

Sick Beard installeren
In plaats van deze howto te volgen kun je ook mijn installerscripts gebruiken/testen.

Ik ga ervan dat de installatie van sickbeard in de /home/gebruiker map wordt gedaan.

De zip of tar kan je hier dowloaden: https://github.com/midgetspy/Sick-Beard/archives/master.
Via de terminal kan dat met wget:
wget --no-check-certificate https://github.com/midgetspy/Sick-Beard/zipball/master

Daarna ga je de file uitpakken. (unzip programmanaam.zip in terminal).

Hernoem de uitgepakte map (midgetspy-Sick-Beard-alpha1-blah blah) naar .sickbeard, commando "mv naam_oud naam_nieuw" in terminal.

Als het goed is zijn alle bestanden nu op /home/gebruiker/.sickbeard/.

Sick Beard wil je ook automatisch starten met het systeem. Sick Beard heeft een eigen .init script daarvoor, maar via een engelstalige tutorial heb ik daar een vollediger script voor gevonden waarin je ook de poort waarop SickBeard moet luisteren kunt instellen.

Maak een bestand aan dat sickbeard.sh heet. Via de terminal maken we het direct in de map /etc/init.d met het commando "sudo nano /etc/init.d/sickbeard.sh". Plak de volgende text in het bestand: http://ainer.org/scripts/sickbeard.txt.

De volgende zaken pas je aan naar behoefte:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
### END INIT INFO
 
#Required -- Must Be Changed!
USER="GEBRUIKERSNAAM" #Set Ubuntu (or other GNU/Linux) username here.
 
#Required -- Defaults Provided (only change if you know you need to).
HOST="0.0.0.0" #Set Sick Beard address here.
PORT="8081" #Set Sick Beard port here.
BRANCH="master" #Set Sick Beard branch here.
 
#Optional -- Unneeded unless you have added a Username and Password to Sick Beard.
SBUSR="" #SICKBEARD GEBRUIKERSNAAM (if you use one) here.
SBPWD="" #SICKBEARD WACHTWOORD (if you use one) here.Sla de wijzigingen op (ctrl+x en dan Y in terminal Nano). Nu maken we het bestand uitvoerbaar met het commando chmod +x.
sudo chmod +x /etc/init.d/sickbeard.sh

Maak er vervolgens een bootservice van met het commando:
sudo update-rc.d sickbeard.sh defaults
. Hier kunnen wat foutmeldingen bij komen maar negeer die, daar ga je geen last van hebben, mocht je dat toch hebben dan moet even je rebooten en nogmaals dat commando geven.

Nu kun je Sick Beard starten. In de terminal met "/etc/init.d/sickbeard.sh start". Of doe een reboot, dan start ie ook mee met het systeem.

Sabnzbdplus instellen
Sick Beard gaan we koppelen aan Sabnzbdplus. Ga naar de webpagina van Sabnzbd toe (http://computernaam:poort/#/config/directories/) en ga naar Instellen > Mappen > map met gebruikersscripts en vul het volgende in: /home/gebruiker/.sickbeard/autoProcessTV/ en kies dan opslaan.

Ga naar Categorien en maak een Categorie Sickbeard aan en kies bij script SabtoSickBeard.py en vul bij pad TV in (alleen TV is genoeg in principe, dit is relatief aan je normale downloadfolder, dus sab zal die aanmaken). Ga dan nog naar Sorteren en haal het vinkje weg bij TV sorteren aan. Sab is nu klaar. Ga nog wel even naar Instellen > Algemeen > API sleutel en kopieer deze. Deze heb je nodig bij het instellen van Sick Beard.

Sick Beard instellen
Alle configuratie instellingen van Sick Beard worden opgeslagen in /home/gebruiker/.sickbeard/config.ini. Daar kun je dus eventueel handmatig dingen wijzigen. Makkelijker is het om het via de webinterface te doen.

Ga naar het adres waar Sick Beard luistert met je browser. In dit voorbeeld is dat http://xbmc:8081. Ga direct naar Config. Hier kan je bij General wat algemene zaken instellen, ook de poort en wachtwoord en dergelijke voor Sick Beard.

General
Bij Metadata kun je kiezen voor Mediabrowser, PS3 en XBMC. Met deze optie stel je in wat voor metadatabestanden Sick Beard moet maken. Voordeel is dat deze gegevens dan niet meer apart door de systemen moeten worden opgehaald, maar dat zij dit kunnen uitlezen in de mappen waar je serie-bestanden staan. XBMC zal bijvoorbeeld veel sneller de library kunnen updaten, want die leest die bestanden in plaats van online gaan om zelf metagegevens te scrapen. (metagegevens zijn bijvoorbeeld het plot van een aflevering, de uitzenddatum, een afbeelding, fanart, acteursnamen/foto's etc etc).

Bij General defaults kun je aangeven welke kwaliteit series je wilt hebben, als in TV-rips, HD of SD kwaliteit, dvdrip etc. Sick Beard is zelfs zo slim om eerst je laagst ingestelde kwaliteit te kunnen downloaden, maar deze te vervangen zodra er een hogere kwaliteit beschikbaar is. Stel in naar voorkeur. Ernaast kun je opgegeven hoe de bestanden genoemd moeten worden na het downloaden.

Episode Downloads
Hier geef je aan hoe de downloads afgehandeld moeten worden. Sick Beard zal alleen zoeken naar afleveringen van series als deze al uitgezonden zijn. Bij Search Frequency geef je aan hoe vaak ie dat dan moet doen. Bij Backlog searches staan dagen. Dit is de hoeveelheid dagen die Sick Beard gebruikt om te zoeken naar series die langer geleden zijn uitgezonden en die jij op Wanted hebt gezet. Elke zoektocht is een belasting voor het systeem en de websites die je opgeeft, dus stel dit niet te laag in. 7 dagen is een prima minimum hier, of meer voor de geduldigen onder ons.

Bij NZB action geef je natuurlijk Sab op en al zijn gegevens. Sickbeard zal samen met Sab jou van het kijkvoer voorzien, daar hoef je niets voor te doen, alleen aangeven dat je iets wilt volgen of hebben. Zorg ervoor dat de category die je hier opgeeft ook in Sabnzbd is opgegeven, dus in dit geval ook Sickbeard, zodat alle doorgegeven nzb's worden afgehandeld met het script sabtosickbeard.py.

Search Providers
Hier ga ik niet uitgebreid op in, dat is tegen de Tweakers.net-policy. Bij een aantal searchproviders moet je je in ieder geval registreren. Bij sommige moet je zelfs betalen voor een premium account. Er zitten echter genoeg (in ieder geval 3) gratis registratie providers tussen, dus doe even wat zoekwerk en vul dan je gegevens van je accounts hier in.

Notifications
Heerlijk dit. Als Sickbeard een aflevering binnenheeft dan geeft ie een seintje aan XBMC. XBMC zal dan zijn library updaten zodat de nieuwe aflevering bekend wordt. XBMC heeft een mooie feature dat je nieuwe afleveringen in een overzicht ziet in het home-scherm, dus daar komt ie dan ook te staan. Bovendien krijg je een berichtje onderin je scherm dat er weer een aflevering bij is gekomen.

Series volgen

Hier doe je het allemaal voor. Een serie volgen zal je geen enkele moeite meer kosten. Ga naar Home en dan Add Shows. Wijs de map aan waar al je tvseries staan. (daar kun je eventueel ook lege mappen aanmaken met de naam van de serie die je wilt gaan volgen, dan neemt Sick Beard ze automatisch mee.

Voeg de hoofdmap van je series toe en klik Add Show of Add multiple Shows. En dan is het eigenlijk al klaar. Sickbeard zal al die mappen scannen. Soms moet je een serie bevestigen als er meer series met jouw mapnamen erin gevonden zijn. Daarna zal Sick Beard alle nieuwe afleveringen van al die series automatisch downloaden. Je hoeft dan dus niets meer te doen.

Oudere afleveringen zoeken
Bij Manage kun je je series onderhouden. Hier kun je ook aangeven dat je oudere afleveringen wilt hebben. Je wilt bijvoorbeeld oudere afleveringen van True Blood hebben. Klik dan op True Blood en je zult zien dat oude seizoenen skipped zijn als deze niet op je schijf stonden. Vink dan alle afleveringen aan die je wel wilt hebben en klik bovenaan op Wanted en dan Go. Nu zal Sick Beard ook deze afleveringen gaan zoeken (elke week een keer als je 7 dagen opgaf bij Backlog). Hier hoef je dus ook niet meer naar om te kijken.

Afsluiting

Dit ongelooflijke programma zal elke seriejunk ongelooflijk veel tijd besparen. Een serie of 2 3 is nog wel met de hand te volgen, maar als je zoals ik meer dan 8 series volgt dan is dit echt een uitkomst, dat handmatig bijhouden leek wel arbeid. Het is te verkiezen boven de RSS-feeds van Sabnzbd omdat je met Manage zoveel meer mogelijkheden hebt.

Bovendien kun je gelijk eens kijken wanneer die nieuwe aflevering wordt uitgezonden van serie X want Sickbeard heeft er ook gewoon informatie over bij Coming Episodes.

Een nieuwe serie gaan volgen is ook geen probleem, kwestie van een map aanmaken met de naam van de serie en die map dan importeren in Sick Beard en je bent alweer klaar. Kost je hooguit 20 seconden en geen centje pijn meer.

Mocht je vragen hebben over Sickbeard dan kun je terecht in [Ervaringen] Sickbeard, Couchpotato e.a.. In de topicstart staan installatiehandleidingen voor andere systemen en een uitgebreide nederlandstalige configuratieguide (pdf) van tweaker job.

Volgende: XBMC Add-ons 12-'10 XBMC Add-ons
Volgende: Emulators 11-'10 Emulators

Reacties


Door Tweakers user TheFes, vrijdag 3 december 2010 12:01

Mooi stukje, hier ga ik wel wat aan hebben. Ik heb een tijdje geleden vai iBood een PogoPlug gekocht en heb hier Plugbox (een linux distro) op gezet. Ik heb SABnzbd+ en SickBeard al geïnstalleerd en werkend, maar heb de koppeling nog niet gemaakt.

Helaas heb ik nu nog maar een paar GB aan opslagcapaciteit op dat ding, maar dat gaat goed komen als ik van sinterklaas of de kerstman mijn 2 TB externe HDD ontvangen heb :)


Door Tweakers user Tazzios, vrijdag 3 december 2010 12:12

Gebruik het zelf ook is allemaal zeer herkenbaar
Maar ik mis een stukje:
De Rename functionaliteit van afleveringen! Die bespaart zeeën van tijd :Y)

Door Tweakers user eXisTa, vrijdag 3 december 2010 12:37

Dat kan SABnzbd ook en met RSS-feeds zie ik de noodzaak van Sick Beard niet echt.

Door Tweakers user _Apache_, vrijdag 3 december 2010 12:38

Laatst ook Sickbeard geprobeerd, maar was me even te ingewikkeld voor het kwartiertje dat ik me hiervoor gunde.. Vooral sinds ik met RSS ook films en series binnenhengel, lijkt me mapbenoeming heel handig. Bedankt voor de uitleg, ik zal er even wat tijd voor vrijmaken en mijn W7 HTPC uitbreiden.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 december 2010 12:40]


Door Tweakers user Quindor, vrijdag 3 december 2010 12:51

Persoonlijk vind ik sickbeard echt de uitvinding van de eeuw. Zeker nu allerlei domme mensen de nieuwsgroepen beginnen te flooden met fake en password protected files, is het een uitkomst!

Sickbeard download altijd de juiste file, in de kwaliteiten welke ik goed genoeg acht. Komt er daarna een betere versie uit, word deze automatisch gedownload en de oude file vervangen, ideaal!

Daarnaast zijn de automatische berichten aann XBMC geweldig, de intergratie met SabNZBD is top, remote de web interface benaderen is erg handig, Als er toevallig die week geen episode is kun je dat gemakkelijk eventjes nakijken, noem het maar op.

RSS feeds zijn vrij grof in vergelijking. Als ik nu een serie wens toe te voegen is dat echt een werk van enkele seconden, alle informatie word gedownload, er word automatisch gezocht naar afleveringen, en, je kunt vaak nog het hele season of zelfs de hele serie downloaden!

GeWelDig! De TV van de toekomst nu, voor de mensen welke er eventjes tijd in steken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 3 december 2010 12:53]


Door Tweakers user Mar2zz, vrijdag 3 december 2010 12:54

SAB werkt natuurlijk ook prima als je niets om de extras geeft. De extra mogelijkheden van Sickbeard , zoals notificatie, metagegevens, backlog en kwaliteitopties maken geven sickb wel een grote voorsprong op gebruikersgemak...

Door Tweakers user dj_vibri, vrijdag 3 december 2010 13:11

En wat met de boxee box?

ben van plan om een media center aan te schaffen, of zoals het bij een echte tweaker hoort zelf te installeren/configureren/....

Nu vroeg ik mij alleen af of het de moeite is om een boxee box aan te schaffen of toch maar zelf een nettop te kopen en XBMC volledig zelf te installeren ?

enige ervaringen?

Door Tweakers user Unflux, vrijdag 3 december 2010 14:36

Mooi stukje, en duidelijk uitgelegd! Misschien ga ik deze dagen wel jou blog gebruiken om hem te installeren, want het klinkt in iedere geval interessant! 8-)

Door Tweakers user daemox, vrijdag 3 december 2010 19:31

Hello Mar2zz and everyone else!

I am sorry but I do not speak Dutch so I will write this in English. I am glad that Mar2zz has written these guides in Dutch and I am also happy that my guides proved helpful!

I would be happy to host a Dutch translation of my guides at Ainer.org So if anyone would like to translate for me please contact me at daemox@gmail.com.

Take care all!
daemox

Door Tweakers user Eoghlear, vrijdag 10 december 2010 10:55

Draai dit zelf ook, heb alleen het dat het niet meer allemaal even goed werkt.
Updaten van library in xbmc werkt niet bij mij, en zie ook steeds vaker dat als er een serie gedownload is, ik handmatig moet laten rescannen in sickbeard eer hij een .nfo en.tbn aanmaakt. Niet vreselijk veel werk, maar dat zou niet meer hoeven.

Waar kan het aan liggen? Heb de guide op Ainer.org gebruikt, en die zorgt er als het goed is ook voor dat sickbeard automatisch geupdate wordt.

Verder een superblog waar je alles goed uitlegt.

Door Tweakers user pasz, vrijdag 10 december 2010 14:05

Helemaal super dit verhaal. Lekker helder uitgelegd.
Sab draait al op mn uber-download-NAS, maar deze ontbrak nog.

Ik ga gelijk je CouchPotato post lezen.

Door Tweakers user Mar2zz, zaterdag 11 december 2010 16:24

Eoghlear schreef op vrijdag 10 december 2010 @ 10:55:
Draai dit zelf ook, heb alleen het dat het niet meer allemaal even goed werkt.
Updaten van library in xbmc werkt niet bij mij, en zie ook steeds vaker dat als er een serie gedownload is, ik handmatig moet laten rescannen in sickbeard eer hij een .nfo en.tbn aanmaakt. Niet vreselijk veel werk, maar dat zou niet meer hoeven.
Weet je wel zeker dat het script Sabtosickbeard.py in sab wordt gekozen als sickbeard erheen stuurt? categorie in sickbeard en sabnzbd moeten wel overeenkomen anders gaat dat automatische niet werken.

Door Tweakers user Eoghlear, maandag 13 december 2010 15:34

Heb de guide op ainer.org gevolgd. Het heeft toen een tijd goed gewerkt, nu niet meer helemaal. Updaten per show apart kan ik wel doen, updaten alles in een keer weigerd ie. Evenals het automatisch updaten.
Dat script zegt me niets, kan me niet herinneren dat het in die guide stond. Zal anders een met houw tutorial verder gaan kijken

Reageren is niet meer mogelijk