Emulators

Door Mar2zz op maandag 29 november 2010 18:48 - Reacties (11)
Categorieën: Addons, Games, Views: 7.403

Dit is de derde post van een serie artikelen die beschrijven hoe je een dedicated mediacenter installeert. Het doel is om stapsgewijs uit te werken hoe je een pc kunt inzetten voor het kijken en verzamelen van allerlei soorten media. Bij deze post ga ik ervan uit dat het onderliggende OS Ubuntu is (XBMC Live Dharma of Lucid Lynx). Kijk hier voor de installatie van XBMC Live en hier voor Sabnzbdplus.

Korte geschiedenis emulators
Een emulator is een programma dat een andere systeem probeert na te bootsen. In het kader van entertainment heb je het dan meestal over het emuleren van spelcomputers of oude computersystemen. Denk hierbij aan de Commodore 64, de eerste Nintendo's, Sega's en zelfs de eerste personal computers worden geemuleerd.

Hardware heeft bijna nooit het eeuwige leven dus die oude spelcomputers worden steeds zeldzamer. Gelukkig bestaan er emulators waarmee je toch de oude games kan spelen. Je kunt dan spellen spelen die 30 jaar geleden zijn gemaakt. Deze spellen stonden op cassettebandjes, floppy's of cartridges. Met speciale hardware kunnen die spellen opgeslagen worden als een bestand dat door een emulator gelezen kan worden. Deze bestanden heten roms. Officieel moet je het originele spel in bezit hebben om het te mogen hebben als rom.

Gelukkig is het rom-bakken door de jaren heen altijd gedaan door liefhebbers, waardoor al deze spellen voor het nageslacht behouden blijven. De nostalgische gamer zal hier nog altijd veel plezier aan beleven. Dit kan ook prima op een HDTV, ook al zijn de graphics slecht en outdated, met goeie filters zijn ze heel goed te doen op de hoge resoluties. Herleef de klassiekers!

Joystick
De meeste spelcomputers kwamen met een joystick of gamepad. Het is daarom ook prettig om met een joystick te spelen. XBMC kan je ook besturen met een joystick en gelukkig worden veel joysticks direct door linux herkend. In XBMC moet je er een truuk voor uithalen, maar die is ook niet moeilijk.

Eerst moet je een driver installeren voor je joystick. Duik de terminal in zodat je je mediacenter kunt beheren en typ het volgende:
sudo apt-get install joystick
Klaar! Je kunt je joystick inpluggen en deze zal opgepikt worden door de emulators en later ook door XBMC.

XBMC en Joystick
XBMC kan prima bestuurd worden met een joystick, het is origineel voor de Xbox ontwikkeld en werkt zelfs intuitief met een controller, mijn zoontje kon er al mee omgaan toen hij 2 jaar was. XBMC kan met zowat alles bestuurd worden. Je moet XBMC alleen vertellen hoe hij je input moet vertalen. Dit zet je allemaal neer in de keymap.xml. Deze staat in de map userdata van XBMC.

Keymaps voor XBMC kun je vinden via google. Je kunt ze ook zelf maken. Maar meestal zijn ze er al. Ik heb bijvoorbeeld een logitech dual action controller dus ik zocht naar "keymap xbmc logitech" en zo vond ik er een voor een andere logitech met knoppen op dezelfde plek.

Deze heb ik aangepast naar mijn joystick. Daarvoor moet je de naam weten van je joystick in linux. Daarvoor typ je het volgende in de terminal:
dmesg | grep Joystick 

De naam van je joystick zal dan tussen [brackets] staan. Bij mij stond:
USB HID v1.10 Joystick [Logitech Logitech Dual Action] on usb-0000:00:04.0-6/input0

Vervolgens heb ik een van het internet gedownloade keymap.xml gepakt en geplakt in /home/username/.xbmc/userdata/keymaps/Keymap.xml.

Dit doe je als volgt:
nano /home/username/.xbmc/userdata/keymaps/Keymap.xml

Plak de tekst van de keymap op internet erin.

Dat ziet er zo uit:

code:
1
2
3
4
5
6
<keymap>
<global>
  <joystick name="Hierstaateenanderejoysticknaam">
   <button id="1">Info</button>
   <button id="2">Select</button>
   <button id="3">PreviousMenu</button>In nano doe je vervolgens CTRL+W en daarna CTRL+R. Vul dan achter Search to Replace de andere joysticknaam in dus: "Hierstaateenanderejoysticknaam" en druk enter en vul dan achter Replace With jouw Joystick naam in. Nano vervangt alle entry's met de verkeerde joysticknaam. Als je nano afsluit (CTRL+X en dan Y) dan is na een herstart van XBMC je joystick te gebruiken voor navigatie in XBMC. Als sommige knoppen niet doen wat jij wilt dan kun je de actie veranderen in de keymap.xml met Nano. Dat is ontzettend flexibel natuurlijk, je kunt de knoppen helemaal inrichten zoals jij het wilt.

Twee 16bitters: Super Nintendo en Sega Megadrive
Wie kent het niet, de besnorde loodgieter die een oogje heeft op een prinses? Dit wil je weer spelen toch! Of Chrono Trigger een klassieke RPG fantasy. Je kunt veel zeggen over de graphics, maar de kwaliteit van de spellen is een dikke 10.

Voor de Sega was er natuurlijk good ol' Sonic the Hedgehog, de snelle egel die het altijd op moet nemen tegen de evil Dr. Robotnick.

Een goede emulator voor de Supernintendo is zsnes. Deze gaan we dus installeren. Typ het volgende in de terminal:
sudo apt-get install zsnes

De Sega Megadrive is wat ingewikkelder. De beste versie staat namelijk niet in de repository van ubuntu. We halen 'm daarom rechtstreeks van de site van de ontwikkelaar, die al een pakketje voor Ubuntu heeft gemaakt. Typ het volgende in de terminal om het pakketje te downloaden en installeren:
wget http://segaretro.org/images/7/75/Gens_2.16.7_i386.deb
en daarna:
sudo dpkg -i Gens_2.16.7_i386.deb

wget is het terminal downloadprogramma. dpkg is het installatieprogramma wat Apt gebruikt om pakketten te installeren. Installatiebestanden voor Ubuntu (of Debian) linux eindigen bijna altijd op .deb.

Emulators gebruiken in XBMC
Je emulators zijn geïnstalleerd, maar je wilt ze ook gebruiken. We moeten ze opstarten vanuit XBMC en vervolgens gaan configureren en de joystick instellen. Dit kan wat prutsen zijn, maar na een 1e start staan de instellingen opgeslagen in je home map in .zsnes en .gens, bij andere emulatoren is dit meestal ook het geval, .emulatornaam. Dan kun je er dus met Nano naar toe om een en ander na te lopen.

Ga in XBMC naar programma's en dan naar Addons. Tussen de Addons zit Launcher. Deze heb je nodig dus selecteer het en kies installeren.

Vervolgens kun je de launcher starten en de zsnes en gens toevoegen. Ik vind het zelf makkelijker (en sneller) om dit via Nano in te stellen. Dus daar gaat ie weer:
nano /home/gebruikersnaam/.xbmc/userdata/addon_data/plugin.program.launcher/launchers.xml

Daar staat bijvoorbeeld het volgende (mits je via XBMC al wat hebt toevoegd, anders is ie leeg, dus het loont om in ieder geval 1 emulator via XBMC te doen of onderstaande te plakken):

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<launcher>
    <name>Super Nintendo</name>
    <application>/usr/bin/zsnes</application>
    <args>-m -s -v 22</args>
    <rompath>/home/gebruikersnaam/Disk1/Roms/Super Nintendo</rompath>
    <romext>zip|smc</romext>
    <thumb>/home/gebruikersnaam/Disk1/Roms/Super Nintendo/folder.png</thumb>
    <wait>true</wait>
    <roms>
      <rom>
        <name>Super Mario World</name>
        <filename>/home/gebruikersnaam/Disk1/Roms/Super Nintendo/Super Mario World.zip</filename>
        <thumb></thumb>
      </rom>
        </roms>
</launcher>Voor Gens (de Sega Megadrive) is de <application> /usr/bin/gens. De <args> zijn daarvoor --quickexit.

<romext> is de extensie van de rombestanden. Veel emulators kunnen met zip ingepakte bestanden lezen. Kijk naar de roms om deze in te vullen. Launcher kan de romset automatisch updaten en zal alles opnemen met de extensies die je hier invult. Dit kun je via het contextmenu (c op toetsenbord) in XBMC doen als je op een emulator in Launcher staat.

<thumb> is het plaatje wat je ziet bij de emulator in XBMC. Deze kun je leeg laten, maar het is wel mooi om daar wat te zien. Download een mooi plaatje van een Super Nintendo op internet en sla die ergens op. Geef het pad op bij <thumb> en klaar. Dit kan je ook voor elke rom doen (pff wat een werk).

De <args> of argumenten, zijn de opstartparameters waarmee je de emulator wilt starten. Deze kan je meestal vinden door in de terminal programmanaam -h te typen, of programmanaam -? of zelfs programmanaam -helpmetocheenseven (linux vertelt je dan wel hoe je bij de help komt).

Bij zsnes heb ik bijvoorbeeld de <args> -m -s -v 22.
Dit betekent, standaard opstarten met:
-m is zonder menu's (dus alleen het spel zelf)
-s is met geluid
-v 22 is met videoinstelling 22. Dat is in mijn geval de aangepaste resolutie van 1280x720 (ideaal voor op een HD Ready tv. Deze kun je opgeven in de zsnesl.cfg met Nano)

http://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2010/04/500x_screenshot.6.jpg

Overige tweaks
De joystick configureert het makkelijkst via het menu van de emulator zelf, dus start de emulator onder XBMC en gebruik muis of toetsenbord om te navigeren in het menu. Dit kan onder Devices of Input als de emulator is gestart. Als de joystick en overige zaken naar wens zijn ingesteld sluit dan de emulator af. (meestal met Escape op een toetsenbord). Nu kun je met nano via de terminal de instellingen van de emulators wijzigen. De resolutie bijvoorbeeld aanpassen en standaard op fullscreen zetten. Dit kan in /home/gebruiker/.zsnes/zsnesl.cfg en /home/gebruiker/.gens/gens.cfg.

Lees deze bestanden goed, er staat uitgelegd wat de instellingen doen. Maak een backup van de file voordat je gaat prutsen, dan kun je altijd terug naar default. Een backup maak je zo:
cp filenaam filenaam_backup
oftewel bijvoorbeeld (als je niet in de map zelf staat het hele pad typen)
cp /home/gebruikersnaam/.zsnes/zsnesl.cfg /home/gebruikersnaam/.zsnesl/zsnesl.cfg.backup

In configuratiebestanden wordt vaak gebruikt gemaakt van aan/uit of waar/niet waar instellingen. 1 is dan Aan en 0 is uit. True is waar en false is niet waar. fullscreen = 1 of fullscreen = true betekent dus dat de emulator in volledig scherm moet starten. In een goed geschreven configuratiebestand staat altijd wel uitgelegd wat je precies kunt invullen bij een optie. Ter vergelijk, die van zsnes is heel goed geschreven met veel uitleg. Die van Gens bijvoorbeeld niet, daar staat nauwelijks uitleg in.

In principe kun je vrij experimenteren met de instellingen, je hebt immers een backupfile en er kan niet veel stuk gaan). Herstart de emulator wel om nieuwe instellingen van kracht te laten worden als je iets hebt aangepast met Nano.

Afsluiting
Je mediacenter is een Super Nintendo en een Sega Megadrive geworden. Er zijn duizenden roms te vinden op het net hiervoor. Er zijn nog veel meer emulators, ik heb nu alleen degene besproken die mij aanspreken omdat ik deze veel speelde toen ik een jaar of acht was en me dus heel goed zijn bijgebleven. Bovendien vind ik de spellen hiervan prima geschikt voor mijn kinderen en spreekt het hen ook aan.

Met wat googlewerk, vaak een simpele "wat wil je emuleren emulator linux", dus bijvoorbeeld "Nintendo 64 emulator linux" brengt je bij [url="http://code.google.com /p/mupen64plus/"]Mupen64plus[/url]. En "Amiga emulator linux" bij UAE. Als je heimwee hebt naar de games uit je jeugd kun je ze zo makkelijk vinden.

De installatie is meestal vergelijkbaar met wat hierboven staat uitgelegd. Op de website van de emulator zelf staat vaak wel uitgelegd hoe je iets installeert en gebruikt. Als je er niet uitkomt dan is er meestal al wel overgeschreven in een of ander forum. Omdat het hier over Ubuntu gaat kun je dan het beste googlen met "ubuntu emulatornaam install". Dan kom je er vast uit. De procedure voor het toevoegen aan Launcher in XBMC blijft hetzelfde.

Nostalgisch gamen, 't is mijn favoriet. Ik hoef er ook niet voor op te staan, het kan gewoon vanaf de bank. Mijn mediacenter is alleen al 12 consoles/handhelds met duizenden games op een paar Gigabytes aan ruimte (roms zijn klein). Sommige emulators kun je zelfs met een afstandsbediening besturen (zoals Mupen64plus). Of dat leuk is weet ik niet. Ik hou het bij een controller.

Er is zelfs een all-in-one emulator, MESS. Deze kan meer dan 50 systemen emuleren. Alleen is het niet allemaal even soepel en het installeren (zelf compileren) is ontzettend ingewikkeld en het configureren daarna misschien nog tijdrovender.

Misschien ga ik daar nog eens een blog over schrijven, maar ik heb zelf alleen het Super Nintendo gedeelte daarvan goed aan de praat. Vooralsnog is er ook Mednafen. Deze kan er 9 (of 12 als je zwartwit en kleurenversies van handhelds apart rekent). Met deze en zsnes en gens zit je ook al over de 10. Dat is voorlopig vast genoeg of in ieder geval een goed begin.

Volgende: Sickbeard 12-'10 Sickbeard
Volgende: Sabnzbdplus 11-'10 Sabnzbdplus

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 30 november 2010 11:02

Ik vind het interessant om te lezen moet ik zeggen :) Dus ga zeker door!

Maar serieus, als ik zo een Media Center zou moeten installeren en instellen, dan zou ik er direct mee stoppen. Sowieso vind ik het grootste nadeel van veel opensource media center pakketten dat je met allerlei configuratiebestanden moet lopen klooien om dingen voor elkaar te krijgen. Daar pas ik persoonlijk voor.

Door Tweakers user Mar2zz, dinsdag 30 november 2010 14:20

Haha ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb deze post nogal gefocussed op het configureren op afstand via de terminal. Is echter niet nodig. De emulators en launcher zelf zijn met menu te starten (dat doen ze ook standaard na installatie overigens) en kunnen dus gewoon met muis en toetsenbord ingesteld worden.

Ik hou er zelf van om te prutsen in allerlei bestanden, maar vergeet dan dat dit gebruikers van click-en-go-besturingsystemen afschrikt. Het lijkt misschien een nadeel, maar het geeft je wel heel veel controle. Bovendien is het leerzaam om bestanden te duiken, je leert ervan hoe iets werkt. Ik zal in volgende blogs proberen om alles wat zonder terminal kan ook zonder terminal uit te werken. Leuke valkuil overigens, een paar jaar geleden dacht ik hetzelfde als jij over linux, steeds als ik dat zwarte venstertje zag dacht ik: Sjeess, doe mij maar een .exe...

Overigens werken de programma's die ik beschrijf meestal op alle systemen, dus ook op Windows en Apple. Dus als je het leuk vindt om te emuleren dan kun je op dezelfde manier xbmc en emulators gaan gebruiken op een windows/mac met XBMC.

Door Tweakers user Rowdy.nl, woensdag 1 december 2010 10:02

Luuk1983 schreef op dinsdag 30 november 2010 @ 11:02:
Ik vind het interessant om te lezen moet ik zeggen :) Dus ga zeker door!

Maar serieus, als ik zo een Media Center zou moeten installeren en instellen, dan zou ik er direct mee stoppen. Sowieso vind ik het grootste nadeel van veel opensource media center pakketten dat je met allerlei configuratiebestanden moet lopen klooien om dingen voor elkaar te krijgen. Daar pas ik persoonlijk voor.
Probeer MediaPortal eens, out of the box werkt praktisch alles. Draait wel op Windows, dat dan weer wel...

@Mar2zz, sorry voor het vloeken in de kerk... :P Interessante posts though, alhoewel ik persoonlijk wat screenshots mis, of foto's for that matter. Bij een van je eerste posts eens de webiste bekeken, XBMC en MediaPortal lijken zwaar veel op elkaar; vooral als je de verschillende skins bekijkt. Die ikzelf gebruik (StreamedMP) is volgens mij ook geport van XBMC...

En de discussie van configbestanden vs .exe;
.exe; wekt niet -> einde
config werkt niet -> verder zoeken.

Yeah.... :)

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 1 december 2010 16:18

Vloeken in de kerk... Valt wel mee hoor, kom ook van Windows. Heb niet echt antipathie ervoor, al heb ik door slechte ervaringen met Vista de switch gemaakt (experimenteerde al wel een tijd met linux).

XBMC werkt ook op Windows, is ook gewoon een .exe. Ik ben sinds ik linux als main OS gebruik alleen helemaal open source minded geworden. Ten eerste is het gratis, ten tweede heel transparant (bijna alles is via tekstbestanden na te kijken) en ten derde heb ik ontdekt dat open source programma's ontzettend snel ontwikkelen en heel goed op gebruikers aansluiten. Nu zijn emulators daar niet echt een goed voorbeeld voor, tenzij MESS wat makkelijker zou worden, maar over een jaartje of wat is dat waarschijnlijk de one and only.

Programma's zoals XBMC, Sabnzbd, Firefox en dergelijke zijn zo ontzettend flexibel. Door het addon gedeelte vrij te geven zijn er zoveel vrijwilligers mee bezig dat de ruimte om het net even anders te maken veel groter wordt (zie de appstores bij iphone en android bijvoorbeeld, hoeveel software daarvoor is geschreven (en vaak ook nog gratis).

En door het karakter van open source werkt het vaak ook nog crossplatform. Dat kan je van .net en Silverlight bijvoorbeeld niet zeggen en dat neem ik Microsoft kwalijk.

Plaatjes is wel een idee op zich. Deze week weinig tijd ervoor, misschien van het weekend even mee aan de slag.

Door Tweakers user Rowdy.nl, vrijdag 3 december 2010 12:40

Ik draai nu een Linux server backend (Fileserver, Downloaden, CardProvider voor CAM) en een Windows 7 frontend (Mediaportal, inclusief HD recording DVB-C). Linis distro is overigens Gentoo, dus config files zijn welbekend (hell, ik heb niet eens een GUI :P)

Maar dit is eigenlijk mijn main PC die nu gewoon in de woonkamer nog even langs de TV staat. Ik wil die op den duur vervangen door een mediacenter pctje, en dan is XBMC icm met Linux maybe wel een optie.

Ondersteund XBMC ook een soortgelijke functionaliteit als TVSeries van MediaPortal?

Door Tweakers user Eoghlear, vrijdag 10 december 2010 10:48

Draai nu op een Ubuntu 10.04 full desktop, niet mijn allereerste ervaring met Linux, maar heb hier veel van geleerd. Het is niet zo moeilijk en ingewikkeld als je denkt, de terminal en basis commando's heb je snel door anders is er voor veel zaken meestal ook wel een GUI aanwezig.
Heb zelf xbmc icm sabnzbdplus en sickbeard draaien, en hoef me bijna geen zorgen meer te maken over het systeem! Op wat kleine dingen in Sickbeard na dan.

Maar even over emulators, hoe krijg ik in godsnaam geluid uit die sznes (over hdmi)? Het spelen gaat goed maar ik heb geen geluid.

Door Tweakers user Eoghlear, woensdag 15 december 2010 00:27

Zou zoiets moeten werken?
Dit lijkt me wel erg fijn om oude snes games mee te spelen!

Verder, is het instellen van deze launcher hetzelfde als de oude? Werkend (.advanced toevoegen)
Nu heb ik alleen nog issues met het geluid over hdmi (geen) en hoe kan ik cover art net als in jou screenshot erbij krijgen? of haal je deze zelf ergens vandaan?

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 december 2010 01:29]


Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 15 december 2010 18:28

Wat een goeie tip die nieuwe launcher. thx. geluid over hdmi, dat heb ik ook niet, alles gaat bij mij via normale stekker (sucks), maar mijn versterker is zo oud dat ie niets anders ondersteund. (nodig een nieuwe hebben). Het is volgens mij een tekortkoming van alsa.

Andere optie, start een ROM. Ga daarna via een andere pc remote inloggen via SSH en typ alsamixer. Selecteer je hdmi out, en gooi alle channels open. kijken bij welke het geluid over hdmi gaat lopen. Als dit goed is ingesteld dan doe je sudo alsactl store 0 om de settings op te slaan.

Mocht dat ook niet werken dan is hier een guide die er dieper op ingaat.

Laatste optie, eens kijken of je geluid over hdmi wel werkt als je de .asoundrc uit je homedirectory even hernoemt naar .asoundrcTEST ofzo. Daarna ff pc herstarten en dan kijken of je geluid hebt. Als dat zo is dan zijn er aanpassingen in die file nodig, maar daar ben ik niet zo in thuis, dan kan je je vraag beter stellen op in het forum hier of op xbmcfreak.nl.

Leuke controller trouwens. ideaal voor alle 16 bitters. Voor PSX en Nintendo64 emulatie heb je toch een controller nodig met analoge sticks.

Oh ja de coverart. Die haal ik zelf ergens vandaan. Als je een plaatje ritselt dan kun je 'm tussen de thumb tags zetten in de launcher.xml of via contextmenu toewijzen aan een launcher/rom. Is wel veel werk natuurlijk. Ik heb ooit ergens iets gezien over een tooltje die dat automatiseerde, maar ik kan dat niet meer in mijn history vinden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 december 2010 18:32]


Door Tweakers user Eoghlear, woensdag 15 december 2010 19:31

De nieuwe launcher is speciaal voor spellen als ik het goed begrijp, hij scant ook of er iets nieuws in de map staat en gaat er de juiste cover en fanart bij zoeken!
Maar het ziet er nog niet helemaal zo uit als ik wil, alhoewel de maker van de laucher ook al een mod heeft voor Alaska Revisited om het ala je film library te laten weergeven :9~

Geluid over hdmi werkt bij mij met alles, behalve met zsnes. Ga er nog even voor zitten en mijn rom collectie een goed doorlopen. (+de controller bestellen)

p.s. zijn je covers g oo gle zoeken of heb je er een leuke site voor, vind het niet erg om ze er handmatig in te knallen

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 15 december 2010 22:01

Het plaatje in dit topic is niet van mezelf. Maar ik haal de plaatjes gewoon van google of van de romsite waar ik de roms vandaan haal. Ik weet ook alweer waarmee het automatisch kan.

Met deze plugin voor xbmc: http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=70115&page=62

Die heb ik geinstalleerd gehad, maar het editten van de config.ini was ongelooflijk veel werk en toen ben ik afgehaakt en heb de launcher er weer bijgepakt.

Misschien is dit een oplossing voor je hdmi probleem?
http://forums.gentoo.org/...87411189f83c5dae9d64c7aca

Edit:
Ik zie dat de installatie nu met een wizard komt @ first use. Ik ga romcollection nog eens proberen te installeren (van 't weekend waarschijnlijk). Wellicht is het nu een stuk makkelijker en minder tijdrovend.) http://code.google.com/p/romcollectionbrowser/wiki/FirstUse

Edit2:
Deze romcollection browser haalt inderdaad standaard automatisch covers, info en art op van het internet. Er zijn prettige filters aan boord waarmee je roms kunt filteren en een aantal views.

De setup @ first start is al vereenvoudigd met een toevoeg-menu.

Ik krijg 'm alleen nog niet zover dat ie mijn roms start, maar wel xbmc afsluit, iets probeert te doen, en daarna weer in xbmc komt. nog ff prutsen dus om het functioneel te krijgen, maar als je art bij je roms wilt dan kun je met dit programma makkelijk scrapen. Ik heb er in ieder geval mooie plaatjes bij. (backcovers, frontcovers, cartridgefoto, samenvatting game, fanart en ingame screenshots).

[Reactie gewijzigd op zaterdag 18 december 2010 10:13]


Door Tweakers user Eoghlear, maandag 20 december 2010 13:10

Heb nu met de advanced launcher alles makkelijk aan de praat, draait als een trein op het geluid via hdmi na. Ga er vanuit dat het nog wel een keer opgelost gaat worden.
Nu weer aan het volgende item beginnen, sickbeard correct aan de praat krijgen en boblight weer werkend krijgen.

Ga iig door met je blog, is leuk en informatief om te lezen!

Reageren is niet meer mogelijk