Sabnzbdplus

Door Mar2zz op zondag 28 november 2010 12:54 - Reacties (6)
CategorieŽn: Downloaden, Films, Sabnzbdplus, Series, Views: 13.742

Dit is de tweede post van een serie artikelen die beschrijven hoe je een dedicated mediacenter installeert. Het doel is om stapsgewijs uit te werken hoe je een pc kunt inzetten voor het kijken en verzamelen van allerlei soorten media. Bij deze post ga ik ervan uit dat het onderliggende OS Ubuntu is (XBMC Live Dharma of Ubuntu Server). Voor de installatie van XBMC Live zie Entertainment vanuit de luie stoel: mar2zz: XBMC Live.

Korte geschiedenis Sabnzbdplus
Het begon allemaal met Sabnzbd, dus zonder de plus. Geschreven in de programmeertaal python en gericht op de luie downloaders uit nieuwsgroepen. In nieuwsgroepen wordt veel content gepost in de zogenaamde "binaries"-groepen. Feitelijk waren deze posts bestanden geupload in gecodeerde tekst wat middels een programma weer omgezet kan worden naar normale bestanden. Sabnzbd kon dit alles volautomatisch. Alleen was Sabnzbd lastig te configureren en de gebruikersgroep bleef daardoor beperkt.

De bedenker van dit programma stopte daarom met ontwikkelen, maar gelukkig werd het overgenomen door een groep en ging het programma verder onder de naam Sabnzbdplus. Er werd gefocussed op gebruikersgemak en makkelijke configuratie, en nu, een aantal jaar later, kent dit programma geen gelijke. Het gebruikersgemak is ongelooflijk en gaat heel ver, meer hierover later.

Een abonnement op een nieuwsgroep-server is vaak wel gewenst. Dit heeft als voordeel dat de content in de nieuwsgroepen heel lang beschikbaar en compleet blijft (meestal meer dan een jaar) en de downloadsnelheid alleen maar begrensd is door de snelheid van je internetabonnement. Voor een goed advies hierover is dit topic een aanrader. Zo een abonnement kost een klein bedrag per maand. Vaak mag je het abonnement ook nog delen met anderen, dus kun je de kosten heel klein houden. Vooralsnog is het downloaden van films, muziek, boeken en afbeeldingen in Nederland legaal.

Repositorys
Nogmaals, ik ga ervan uit dat je XBMC Live (dus ubuntu) als onderliggend OS hebt. Voor windows zijn er elders wel handleidingen te vinden.

Je moet weer de terminal in voor het installeren. Met XBMC als frontend of op Ubuntu server is inloggen via SSH het beheerdersgereedschap. Dit lijkt allemaal lastig, maar met alle how to's op internet is het vaak een kwestie van even lezen en wat kopiŽren en plakken. Wees echter wel voorzichtig met commando's waar sudo voor staat aangezien je zo een commando de vrije hand geeft om alles te mogen doen.

Linux maakt voor software gebruik van repository's, kortgezegd repo's. Dit is een specifieke verzameling software op internet dat geschikt is voor jouw systeem. Deze repo's kun je uitbreiden, je kunt dus een andere verzameling toevoegen. In Ubuntu staan deze bronnen opgeslagen in /etc/apt/sources.list.

Dit kan je bekijken met het terminalkladblok, Nano, dus typ in de terminal nano /etc/apt/sources.list om er een kijkje te nemen. We hoeven hier nu niet in te prutsen, dus dat kan je ook overslaan.

Apt is de software waarmee je uit deze repo's software kan installeren. Daarvoor is het commando apt-get of aptitude. Apt houdt voor jou in de gaten dat de software goed geÔnstalleerd wordt en/of weer verwijderd. Het is zo simpel als apt-get install pakketje of apt-get remove pakketje.

Sabnzbdplus installeren
We gaan dus ook Sab installeren met Apt in de terminal. We moeten daarvoor wel een repo toevoegen om de nieuwste versie van Sab te krijgen. Hiervoor kan je met nano in /etc/apt/sources.list duiken, maar het kan ook makkelijker.

Haal de terminal te voorschijn en plak het volgende erin:
sudo add-apt-repository ppa:jcfp/ppa

Dit voegt de repo toe waar het pakketje staat zodat Apt het kan vinden.

Dan doe je:
sudo apt-get update

Hiermee laat je je systeem alle pakketten lezen die in de repo's uit /etc/apt/sources.list staan en zo vertel je Apt dat er ook een pakket is van de nieuwste Sabnzbdplus. Nu kun je installeren.

Typ het volgende:
sudo aptitude --with-recommends install sabnzbdplus

Alle pakketjes die je nodig hebt om Sab te draaien worden nu binnengehaald en op de juiste plaatsen neergezet. Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwsgroep-downloader geinstalleerd. Dat was niet al te moeilijk. Nu nog configureren.

Sabnzbdplus automatisch starten
Je kunt Sab handmatig starten door sabnzbdplus in de terminal te typen. Maar we gaan het met XBMC meestarten zodat Sab altijd beschikbaar voor je is. Hiervoor moeten we de opstartprogramma's van linux aanpassen. Ook hier hebben we het weer over tekstbestanden die je met nano aan kunt passen.

Alle automatisch te starten programma's staan in /etc/init.d/. Sabnzbdplus staat daar ook, maar daar staat in dat je /etc/default/sabnzbdplus moet aanpassen als je iets met het startupscript wilt doen. Dus dan doen we dat.
sudo nano /etc/default/sabnzbdplus

Het terminalkladblok opent en je kunt wat zaken aanpassen. De volgende zaken pas je aan:
USER=vul je gebruikersnaam in.
HOST=0.0.0.0
PORT=8080
Onthou de port goed. Je kunt dan straks Sab vinden op een andere pc via je browser op XBMC:PORT dus http://xbmc:8080.
Sluit nano af met CTRL+X en dan Y.

Typ dan:
sudo /etc/init.d/sabnzbdplus start

Open hierna je browser en ga naar http://xbmc:8080. Je komt nu in de Sabnzbdplus wizard terecht. Deze is straightforward. Ik ga hem dan ook niet helemaal uitleggen, maar verwijs maar even hierheen.

Alle instellingen komen terecht in /home/username/.sabnzbd/sabnzbd.ini. Hier staat dus ook je wachtwoord in mocht je die kwijt zijn, met nano kun je 'm nalezen. XBMC kan mappen met een . ervoor standaard niet zien, dit kun je wel aanzetten in de XBMC instellingen. Laat ze maar mooi verborgen, want er worden er aardig wat verzameld in je home map en je hoeft er toch niet vaak bij. Alle gebruikerspecifieke instellingen komen daar te staan. Als je zelf een map in linux wilt verbergen zet je gewoon een . voor de naam. Linux verbergt 'm dan voor je.

Sabnzbdplus configureren voor de luiaard
Wat wel interessant is om uit te leggen is CategorieŽn en Sorteren onder Sab's instellingen. Hiermee kun je aan Sab laten weten waar het gedownloade bestanden heen moet verplaatsen. Stel de categorieŽn zo in dat ze overeenkomen met de mappen waar XBMC kijkt. Dus films in de filmmap en series in de seriemap. Stel de paden dus goed in.

Bij sorteren stel je vervolgens in hoe Sab de bestanden moet noemen in die mappen. Dit kun je voor series en films apart instellen. Bij series kan Sab automatisch het seizoen en afleveringnummer herkennen bijvoorbeeld, en daarom elke serie in zijn eigen submap stoppen of zelfs in zijn eigen seizoen-submap.

Klaar met instellen! Met deze manier van downloaden heb je er geen omkijken meer naar als je de nzb naar Sab hebt gestuurd, je moet dan alleen nog even de categorie instellen via de browser in de wachtrij van Sab. Het resultaat zal XBMC automatisch in de juiste mappen vinden en als je automatisch scannen van die mappen hebt aangezet zelfs automatisch updaten met hoesjes en informatie.

Het kan nog luier. Met externe programma's (zie afsluiting) of met RSS-feeds. RSS feeds kun je ook instellen binnen sabnzbdplus. In het kort komt het erop neer dat je Sab kunt abonneren op RSS-feeds. Als er nzb-bestanden in deze RSS-feeds zitten dan zal Sab deze automatisch downloaden. Sommige indexsites maken gebruik van RSS.

Je gebruikt het dan als volgt: Maak een geavanceerde zoekopdracht op zo een site waarmee je een vrij uniek resultaat krijgt. Bijvoorbeeld: "Gladiator 720p director cut" en stel in dat het resultaat minimaal 1000 Mb moet zijn en maximaal 10000. Denk goed na over deze zoekterm. Geef dan de RSS-feed van het resultaat op aan Sab en geef de categorie aan (movies dus). Nu gaat Sab elke 60 minuten kijken of er in die RSS-feed een nzb zit. Zodra dat het geval is zal hij deze automatisch downloaden en daarna verplaatsen naar je filmmap. Je hoeft dus zelf niet meer te zoeken!

Ik heb als voorbeeld een film gedaan, maar dit werkt nog beter met series. Abonneer je gewoon op een serie met de zoekopdracht "Dexter S03 720p HDTV" in de nieuwsgroep a.b.teevee en geef categorie tvshows. Sab zal elke keer als er een aflevering van Dexter seizoen 3 in de feed bijkomt deze voor je binnenhalen en verplaatsen naar je Series map in de submap Dexter. Zo krijg je automatisch steeds de meest recente afleveringen in je mappen en hoef je niet zelf bij te houden of de serie langskomt of niet.

Deze methode wordt nog beter afgevangen door externe programma's die je aan Sab kunt koppelen. Daarover meer in een volgende blog. Dit is vooral uitgelegd om te laten zien hoeveel Sab kan en hoe goed er omgegaan wordt met de wensen van gebruikers. Het kan toch bijna niet makkelijker en het is nog gratis ook!

Sabnzbdplus gebruiken via een browser
Sab downloadt aan de hand van nzb-bestanden, welke zijn te vinden op de verschillende nzb-indexing-sites. Ook zijn er community's waar men verwijst naar nzb-bestanden en goeie content. Feitelijk zijn nzb-bestanden tekstbestanden met een xml-opmaak, en in dit bestand staan verwijzingen naar de nieuwsgroepen waar de bestanden staan die je nodig hebt om bijvoorbeeld een film te downloaden.

Als je zo een nzb-bestand naar Sab wilt sturen kan dat op 2 manieren. Of je download ze in een map waar Sabnzbd zoekt naar die bestanden op een vooraf ingestelde tijdsinterval. Dit kun je opgeven bij Instellen > Mappen > Bewaakte map. Engelstaligen hebben het hierbij meestal over de Black Hole, omdat bestanden daaruit verdwijnen.

Nog makkelijker is om op je normale pc/laptop een browserplugin te gebruiken die automatisch communiceert met Sabnzbd. Voor Firefox bijvoorbeeld is er nzbdStatus. Firefox is mijn favoriete browser. Ik zal nog een aantal addons voor Firefox aanraden in latere blogs. Deze addons maken het makkelijk voor je. Ik weet niet of ze er ook voor andere browsers zijn. Ik ga dat ook niet uitzoeken, ik maak liever zo reclame voor Firefox (en open source).

Sabnzbdplus gebruiken via XBMC
Voor XBMC is er ook een addon. Hiervoor ga je in XBMC naar Programma's > Addons Installeren en zoek Sabnzbd op. Kies installeren. Ga daarna naar configureren. Je hebt de API-key nodig van Sabnzbd. Die vind je via je browser in de instellingen van Sab bij Instellen > Algemeen > API-sleutel. Een API is een unieke sleutel waarmee programma's onderling gegevens kunnen uitwisselen en elkaar kunnen aansturen. Door de API in de addon op te geven geef je dus controle over specifieke stukken van Sab door aan de addon, zodat je met de addon Sab kunt besturen.

Eventueel kan je deze addon ook remote instellen. Typ daarvoor het volgende in de terminal:
nano /home/username/.xbmc/userdata/addon_data/plugin.program.SABnzbd/settings.xml

De volgende settings pas je dan aan:
<setting id="sab_host" value="xbmc" />
<setting id="sab_key" value="api sleutel" />
<setting id="sab_mac" value="00:00:00:00:00:00" />
<setting id="sab_pass" value="wachtwoord" />
<setting id="sab_port" value="8080" />
<setting id="sab_user" value="gebruikersnaam" />
Sluit af met CTRL+X en daarna Y. Nu kun je vanuit XBMC met de afstandsbediening allerlei zaken automatisch laten dowloaden en in de gaten houden. Start hiervoor gewoon de addon en kijk maar eens rond.

Afsluiting
Sabnzbdplus is ontzettend configureerbaar en neemt veel werk uit handen. Maar het kan nog veel verder gaan, er zijn complete programma's geschreven die samenwerken met Sab om het web automatisch af te speuren naar de nieuwste afleveringen van series of films. Deze programma's heten Sickbeard (series) en Couchpotato (films). Hierover meer in een volgende blog.

Omdat je elke download af kunt laten sluiten met het uitvoeren van een script zou je zelfs kunnen zorgen dat de gedownloade DVD direct wordt gebrand als deze klaar is. Is dat lui of is dat lui? Met als afmaker natuurlijk dat de DVD-schijf wordt uitgeworpen zodra het branden klaar is. Eventueel zou je daarna een robot die via Wifi aangestuurd wordt een instructieset kunnen sturen dat deze dan de DVD pakt en in een hoesje doet en naar de buren rijdt...

Sabnzdplus heeft ook een eigen topic op Tweakers. Hier kun je terecht voor vragen. Sickbeard en Couchpotato worden daar ook besproken. Daar reageren ook veel XBMC gebruikers, daaruit blijkt wel dat deze programma's veel samen gebruikt worden.

Volgende: Emulators 11-'10 Emulators
Volgende: Open Source: XBMC Live 11-'10 Open Source: XBMC Live

Reacties


Door Tweakers user MaartenM, maandag 29 november 2010 02:08

Heel erg bedankt, ik wou net sabnzbdplus op mijn server opzetten, en dit heeft zeker geholpen om het binnen een paar minuten allemaal draaiend te krijgen. Een super voordeel van sabnzbdplus is de aansluiting op newzbin en newsmatrix, enkel in je cart te plaatsen en het kan allemaal beginnen. In ieder geval erg bedankt!

Door Tweakers user jjwa, maandag 29 november 2010 05:32

Ideaal, sabnzbd :). Vooral in combinatie met Sick Beard.

Door Tweakers user truegrit, maandag 29 november 2010 10:21

Er zijn ook mobile apps voor sabnzbd+, zodat je vanaf je mobiele telefoon kan kijken hoe de downloads lopen! Voor mij is dat handig, want doordat we geen TV aansluiting hebben kijken we alles op rtlgemist, waardoor we dus streaming kijken. En dat gaat niet samen met downloaden van nieuwsgroepen. Dus elke keer als mijn vriendin zegt dat ze tv wilt kijken doe ik even op mijn mobiel mijn servertje thuis stoppen vanaf mijn werk. Je kan trouwens ook nieuwe nzb's toevoegen.

Al met al is sabnzbd een grandioos stuk software!

Door Tweakers user eXisTa, maandag 29 november 2010 11:40

SABnzbd op een Windows Home Server met RSS-feeds en TV Sorting, gouden combinatie.

Door Tweakers user afraca, maandag 29 november 2010 23:24

Tegenwoordig hebben we ook "sudo add-apt-repository", zoals op de launchpad pagina vermeld moet zijn. Hoef je geen apart commando voor key toevoegen meer te doen.

Door Tweakers user Mar2zz, woensdag 5 januari 2011 13:52

Thx. Aangepast. Had het van de sabnzb-wiki, niet aan deze manier gedacht.

Reageren is niet meer mogelijk