Open Source: XBMC Live

Door Mar2zz op zondag 28 november 2010 09:46 - Reacties (9)
Categorieën: Films, Games, Muziek, Series, XBMC, Views: 12.905

Dit is de eerste post van een serie artikelen die beschrijven hoe je een dedicated mediacenter installeert. Het doel is om stapsgewijs uit te werken hoe je een pc kunt inzetten voor het kijken en verzamelen van allerlei soorten media.

Korte geschiedenis XBMC
XBMC is van origine geschreven als een dashboard voor de oude eerste versie van de Xbox (die zwarte). Dit was te installeren via een softmod of hardmod. De Xbox werd daarmee omgetoverd in een mediacenter, bedienbaar via de controllers of afstandsbediening.

Met de opkomst van HD video werd de Xbox een te zwak systeem, HD video kon het nauwelijks afspelen en werd XBMC naar linux geport en van hieruit naar Windows en Mac OSX. In 2009 kwam na veel testversies XBMC stable officieel uit voor Windows, Mac OSX, Apple TV en Linux. XBMC kent ook een eigen Live versie, gebouwd bovenop uitgeklede Ubuntu-versies en te gebruiken vanaf bootable media (CD/USB). Hierover ga ik het hebben, met deze versie tover je een pc om in een dedicated mediacenter, je kunt het namelijk ook installeren.

XBMC Live inleiding
XBMC Live installeren is een eitje. De ondergrond is Linux en Linux heeft een erg goede hardware ondersteuning, dus vaak hoef je niet op zoek naar drivers voor je hardware. Het is echter wel zo dat als de hardware ondersteuning niet direct aanwezig is je soms flink moet googlen. Dat prutsen sla ik over. Ik heb zelf een Asrock ION HT systeem en die werkt out of the box (op de afstandsbediening na).

XBMC Live komt in 1 smaak, maar er loopt een freak rond die completere smaken uitbrengt. Daarvoor zul je naar www.xbmcfreak.nl moeten gaan. Deze versies integreren allerelei extra zaken die ik ook in volgende blogs ga uitwerken, zoals Sabnzbdplus, Transmission, samba etc. Als je echt lui bent pak je zo een versie.

Als je zelf zaken op orde wilt brengen en het leuk vindt om een systeem helemaal zelf op te bouwen dan pak je XBMC Live van www.xbmc.org. Dit is ook het doel van deze blog dus ik sla de xbmcfreak versie over, ook al is dat een ontzettend goede en complete versie. Voor het configureren van XBMC Live en overige zaken ga ik uitleggen hoe je dat op afstand doet, via SSH (de terminal in Linux/Mac of putty in Windows). XBMC Live heeft standaard OpenSSH server aan boord dus na de installatie gaan we daar gelijk mee aan de slag.

XBMC downloaden
Je downloadt een iso van XBMC.org. Je kunt een stable release gebaseerd op Ubuntu 9.10 Karmic Koala gebruiken, of de nieuwere Dharma build RC1 gebruiken. Ik adviseer de laatste, deze is al ontzettend stabiel en heeft een bak aan extra mogelijkheden en is veel gebruiksvriendelijker voor wat betreft het installeren van skins, scrapers en andere addons (zoals Youtube, Uitzendinggemist, Ondertitelingscript).

Als je de iso eenmaal binnenhebt kun je deze branden op een CD met je favoriete brandprogramma.

XBMC Installeren
Boot je mediacenter-PC met de cd, je hebt in ieder geval een toetsenbord nodig dat aan de pc hangt. Na een paar seconden krijg je een menu waarvan de derde regel "XBMC Live installeren" is. Kies deze. Vervolgens zal het scherm blauw worden en worden er modules geladen. Voor de installatie is het handig dat je pc is verbonden met het internet via een LAN-kabel, deze zal in 99% van de gevallen herkend worden en dan ook gebruikt worden. XBMC zal je als eerste vragen in welke tijdzone je zit en welke taal je wilt gebruiken en de tijd synchroniseren met internet.

Harde schijf indeling
Vervolgens moet je harde schijven indelen. Linux kent geen C en D schijven, maar gebruikt afkortingen zoals sda1 en sda2 en sdb. Dit is een korte notatie van de fysieke plaats in de pc van de schijven en hun partities. Kort gezegd: sda1 is de 1e partitie van de schijf op sata-controller 1. sdb1 is de 1e partitie van de schijf op satacontroller 2. Je kunt een schijf of partitie automatisch laten indelen door XBMC, dat houdt wel in dat XBMC die schijf gaat opdelen in het eigen bestandssysteem en een swappartitie aanmaakt (dat is meestal rond de 512 Mb).

Voor XBMC zelf heb je ongeveer 2 Gb nodig. Maak dus als het nodig is minimaal een partitie aan van 2 Gb op de schijf die je wilt gebruiken, gebruik het ext4 bestandssysteem, dit is stabiel, bedoeld voor linux en defragmenteert niet/nauwelijks. (locatie, dus sdb2 of sda1 maakt niets uit). Eventueel (is zelfs aan te raden) maak je nog een extra partitie waar je /home aan toekent. Het bestandssysteem van linux zelf is /. Daarin zitten alle mappen. In /home/username komen al jouw instellingen. xbmc zal zelf ook 2 /home/users aanmaken, genaamd xbmc en hts.

In jouw home-folder mag je doen wat je wilt. Als je van /home een aparte partitie maakt dan kunnen deze instellingen een OS upgrade of reinstall overleven, wat kostbare configureertijd kan besparen. Je kan er ook voor kiezen om alles in 1 partitie te zetten en dan gewoon de homefolder te backuppen en bij een reinstall terug te zetten zodat die instellingen er weer zijn.

User aanmaken
Na de schijfindeling moet je een gebruiker aanmaken. Eerst geef je je volledige naam op en daarna je linux-gebruikersnaam. Deze moet uit kleine letters bestaan en mag geen spaties bevatten. Daarna moet je een wachtwoord opgeven. Onthou deze gebruiker en wachtwoord goed! Let op je Capslock en dergelijke. Dit wachtwoord is namelijk nodig voor het inloggen en aanpassen van het systeem. Eenmaal bevestigd zal de installatie afgerond worden. Gefeliciteerd! Je hebt een dedicated mediacenter.

XBMC configureren
Na de herstart zal XBMC opstarten. Je ziet dan de Confluence-skin ( :9~ , de standaard XBMC-skin. Maar er zijn nog vele andere en ze zijn allemaal van die lekkere eyecandy.

http://members.home.nl/adkroeze/xbmc/homeskin.jpg

Als eerste ga je naar Systeem. Dan kom je in instellingen. Kies Skin en dan Internationaal. Kies bij Taal Dutch. Na deze keuze zal XBMC na een aantal seconden veranderen in Nederlands. Ga dan met backspace terug en scroll naar Systeem > Videohardware. Kies daar beeldscherm kalibreren... In het volgende scherm kun je met de pijltjestoetsen blauwe pijlen tevoorschijn halen. Zorg ervoor dat deze mooi in de hoeken van je TV scherm komen te zitten en bevestig met Enter. De eerste zit linksboven, de 2e rechtsonder. Daarna zie je een blauw balkje. Deze is voor de hoogte van de ondertiteling. Kies zelf maar. Daarna zie je een vierkant. Deze moet exact vierkant zijn (pixelvorm), pak er daarom even een meetlat bij. Druk dan Enter en sluit af met Escape.

Bij Geluidshardware kun je je uitgangen kiezen. Pas dit aan aan je setup. De Dharma XBMC zou alle geluidskaarten en uitgangen goed moeten herkennen, in de Karmic versie gaf dit nog wel eens problemen.

Schijven toevoegen
In principe kun je nu je films prima kijken. Je moet alleen nog locaties toevoegen, de mappen dus waar je content staat. Hiervoor zit een koppeling in de contentmenu's (video, muziek etc). XBMC kan standaard overweg met het sambaprotocol zodat je windowsgedeelde netwerkcontent direct beschikbaar is.

Ik vind het zelf altijd makkelijk om zaken zoals externe schijven e.d. in mijn homefolder te mounten zodat XBMC ze makkelijk kan vinden. Hiervoor moet je wel even in de terminal duiken.

De terminal roep je op met CTRL+ALT+F1 op het mediacenter zelf, of je logt in op afstand via terminal op Linux, Mac of Putty op Windows. XBMC luistert standaard op het netwerkadres XBMC. Makkelijk niet? Gebruiker en wachtwoord zijn jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Typ sudo als je dingen wilt wijzigen die niet in jouw homefolder zitten. Met sudo krijg je verhoogde rechten (je hebt dan dezelfde rechten als root, de masteruser van je systeem. Je moet dan 1x per kwartier in ieder geval je eigen wachtwoord ingeven.

Voor een overzicht van je harde schijven kun je via de terminal een commando ingeven. typ
sudo fdisk -l
. Geef opnieuw je wachtwoord als de terminal erom vraagt. Je ziet nu alle harde schijven inclusief naam, dus /dev/sda1 en /dev/sdb1 enzo. Onthou dit op schrijf het even op. Vervolgens kun je ze ergens mounten in je homefolder. In het kort de procedure:

Maak een map in je homefolder
sudo mkdir /home/username/Schijf1

Maak van die map je schijf. Je moet daarvoor weten wat het filesystem van je schijf is en hoe de schijf bekend is in /dev/. In het voorbeeld gebruik ik een NTFS schijf, het standaard Windowsformaat. Als het formaat niet juist is zal de terminal dat ook zeggen.
sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /home/username/Schijf1

De hele inhoud van die schijf is hierna beschikbaar in de map Schijf1. Makkelijk niet?

Als je de mount automatisch wilt maken moet je een bestand in linux aanpassen. Dit kan ook met de terminal. Doe het volgende:
sudo nano /etc/fstab
. Nano is een soort kladblok voor de terminal. Hiermee kun je dus textbestanden aanpassen, en Linux bestaat bijna alleen maar uit textbestanden.

Voeg aan het einde je schijven toe op de volgende manier:
/dev/sdb1 /home/username/Schijf1 ntfs rw 0 0
/dev/sda5 /home/username/Schijf5 fat32 rw 0 0

Sluit af met CTRL+X en kies Y om te saven. Bij een herstart van je systeem zijn de schijven automatisch in die mappen gehangen.

http://tweakers.net/ext/f/iDqwu1DUzyiWetKtbXoEFZ6W/full.png

Afsluiter
You are good to go. Als je al veel content hebt kun je hiermee prima uit de voeten. 1 van de volgende blogs zal gaan over het verzamelen van content uit nieuwsgroepen en torrents. Dit kan ook allemaal door je mediacenter afgehandeld worden en zelfs vanuit XBMC aangestuurd worden.

Mocht je een server hebben waar de content op komt dan zou je ervoor kunnen kiezen om Ubuntu Server Edition op je server te installeren. De bovenstaande xbmc installatie lijkt er erg op en ook de server kun je remote beheren via SSH en terminal. De installatieprocedures van andere programma's zijn dan verder hetzelfde als voor XBMC dus kan je ook via deze blog daarmee oefenen.

Tweakers heeft ook zijn eigen XBMC-topic. Hier zijn hele actieve mensen bezig met hulp bieden bij vragen en dergelijke. Mocht je vragen hebben dan kun je daar altijd terecht, doe dit dan wel onder vermelding van het besturingssysteem en versie.

In mijn volgende blog beschrijf ik hoe je je mediacenter omtovert in een downloadmachine. Je content moet toch ergens vandaan komen...

Volgende: Sabnzbdplus 11-'10 Sabnzbdplus

Reacties


Door Tweakers user fotografie999, zondag 28 november 2010 10:09

Goeie Blog!

[Reactie gewijzigd op zondag 28 november 2010 10:55]


Door Tweakers user croontje, zondag 28 november 2010 11:10

Verdorie, dat was ik ook van plan maar ik wachtte op de Dharma versie :D

Door Tweakers user magiel, zondag 28 november 2010 13:28

"sudo mkdir /home/username/Schijf1"

sudo is daar niet nodig hoor ;)

Door Tweakers user citruspers, zondag 28 november 2010 14:19

Goed werk!
Misschien nog nuttig om erbij te vermelden dat linux hardeschijven niet als "letters" ziet, maar ze gewoon in het bestandssysteem heeft opgenomen als verwijzing ("/dev/sda1")

Door Tweakers user i-chat, zondag 28 november 2010 18:16

croontje, +1 wachten op dharma is zeker wenselijk,

@ blogger, een paar nadelen van XBMC live;

beperkte driver support (zeer beperkt zelfs)
vga drivers werken niet met 'oudere GF6 en Radeon 9xxx kaarten -
geen standaard wifi ondersteuning (geen wifi = geen netwerk; in de meeste huiskamers wil je geen gigmeters-lange lankabels.
Een optie is om een wicd plugin te bouwen (maar zover ik weet is die er tot nu toe nog niet (duidelijk gemiste kans). maar misschien kun je dat in je volgende tut. meenemen als suggestie.


verder leuk begin ben benieuwd naar welke plugins etc je aanraad

Door Tweakers user Mar2zz, zondag 28 november 2010 18:22

Door T.net user magiel, zondag 28 november 2010 13:28
"sudo mkdir /home/username/Schijf1"

sudo is daar niet nodig hoor
Je hebt helemaal gelijk, ik ben zelf gewend om het overal voor te zetten als ik aan het configureren ben. Niets is vervelender dan het vergeten en er na een dikke edit achter komen dat je vergeten bent te sudo'en...
Door T.net user citruspers, zondag 28 november 2010 14:19
Goed werk!
Misschien nog nuttig om erbij te vermelden dat linux hardeschijven niet als "letters" ziet, maar ze gewoon in het bestandssysteem heeft opgenomen als verwijzing ("/dev/sda1")
Het staat er in, maar niet met zoveel woorden. Ik moet me tijdens het schrijven steeds bedwingen om niet te technisch te worden, het moet een beetje Jip en Janneke-taal blijven en geschikt zijn voor gebruikers zonder linux-ervaring. Dus wat betreft de inner-workings hou ik me een beetje op de vlakte.
Door T.net user i-chat, zondag 28 november 2010 18:16
croontje, +1 wachten op dharma is zeker wenselijk,

@ blogger, een paar nadelen van XBMC live;

beperkte driver support (zeer beperkt zelfs)
vga drivers werken niet met 'oudere GF6 en Radeon 9xxx kaarten -
geen standaard wifi ondersteuning (geen wifi = geen netwerk; in de meeste huiskamers wil je geen gigmeters-lange lankabels.
Een optie is om een wicd plugin te bouwen (maar zover ik weet is die er tot nu toe nog niet (duidelijk gemiste kans). maar misschien kun je dat in je volgende tut. meenemen als suggestie.

verder leuk begin ben benieuwd naar welke plugins etc je aanraad
-wachten op Dharma stable? Waarom? Het onderliggende OS Ubuntu 10.4 is ontzettend stabiel. XBMC zelf zal misschien nog hier en daar een bug hebben, maar ik ben ze zelf nog niet tegengekomen. En sinds Dharma is het updaten van XBMC een appeltje eitje.

- driver support: zelf drivers installeren, bijvoorbeeld videodrivers, is niet heel moeilijk. Ik zal dat na een serie programma's in een how to zetten samen met wireless drivers e.d..

- wifi ondersteuning: er wordt hard gewerkt aan een plugin voor xbmc, waarmee het vanuit xbmc zelf in te stellen is, ik weet niet wanneer die klaar is, maar vanuit de terminal is het ook niet heel moeilijk. Ik heb zelf ook de boel draadloos, remote setup gedaan met wpa-supplicant.

-plugins: die komen langs bij de volgende tutorials. Ik heb een sabnzbdplus how to bijna klaar. Ik zal ook nog een blog wijden aan streaming content (youtube enzo). Bedankt voor de suggesties.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 november 2010 18:30]


Door Tweakers user hyptonize, zondag 28 november 2010 21:27

i-chat schreef op zondag 28 november 2010 @ 18:16:
geen standaard wifi ondersteuning (geen wifi = geen netwerk; in de meeste huiskamers wil je geen gigmeters-lange lankabels.
Want in de woonkamer kun je kabels niet wegwerken? Liggen jouw coax-kabels voor radio en TV ook los op de vloer? 8)7 Daarnaast vind ik een bedrade netwerkverbinding wel een vereiste voor een HTPC, vooral als je wilt streamen via het netwerk en je veel HD-media af wilt spelen.

Door Tweakers user Chrisjuh_15, maandag 6 december 2010 07:51

Bedankt man! Dit ga ik vanmiddag eens proberen (:

Door Tweakers user MeltedForest, vrijdag 10 december 2010 10:57

Tof! Ik heb nog een laptop liggen met kapot scherm, die ga ik eens omtoveren in een streaming XBMC Media center 8-)

Reageren is niet meer mogelijk